Zupa meksykańska
2008-09-11 09:55:26Składniki:
- mięso na wywar (np. żeberka)
- kawałek kiełbasy lub 20 dag mięsa mielonego
- 1 duży ziemniak
- papryka czerwona
- cebula
- puszka fasoli w sosie pomidorowym
- mała puszka kukurydzy
- pół średniego selera
- czosnek
- przyprawy
Przygotowanie:
1. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości (żeberka ok. 1,5 godz).
2. Świeże warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę (czosnek siekamy) i wrzucamy do głębokiego rondla na rozgrzany olej. Całość posypujemy przyprawami jakie lubimy – najlepiej ostrymi - i smażymy aż cebula się zeszkli (jeżeli używamy mięsa mielonego, podsmażamy je w pierwszej kolejności).
3. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso (możemy je zużyć do zupy albo zostawić jako danie główne).
4. Wywarem zalewamy warzywa z kiełbasą, dodajemy fasolę z zalewą i odsączoną kukurydzę. Całość gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Spożywamy z pieczywem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- mięso na wywar (np. żeberka)
- kawałek kiełbasy lub 20 dag mięsa mielonego
- 1 duży ziemniak
- papryka czerwona
- cebula
- puszka fasoli w sosie pomidorowym
- mała puszka kukurydzy
- pół średniego selera
- czosnek
- przyprawy
Przygotowanie:
1. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości (żeberka ok. 1,5 godz).
2. Świeże warzywa i kiełbasę kroimy w kostkę (czosnek siekamy) i wrzucamy do głębokiego rondla na rozgrzany olej. Całość posypujemy przyprawami jakie lubimy – najlepiej ostrymi - i smażymy aż cebula się zeszkli (jeżeli używamy mięsa mielonego, podsmażamy je w pierwszej kolejności).
3. Z gotowego wywaru wyjmujemy mięso (możemy je zużyć do zupy albo zostawić jako danie główne).
4. Wywarem zalewamy warzywa z kiełbasą, dodajemy fasolę z zalewą i odsączoną kukurydzę. Całość gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Spożywamy z pieczywem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne zupa meksykańska