Kulinarne podróże po Portugalii - tych potraw musisz spróbować
2020-10-14 10:00:49"Co i gdzie mogę smacznie zjeść?" - pierwsza rzecz o której myślimy, niezależnie od kraju, do którego przyjeżdżamy. Portugalia nie jest najpopularniejszą destynacją dla turystów kulinarnych, jednak ma wiele ciekawostek, o których nigdy nie zapomnicie. Odkrywamy sekrety i przepisy na dania kuchni portugalskiej.
Kuchnia portugalska jest połączeniem tradycji europejskich i smaków Nowego Świata i stworzona dla wszystkich, kto lubi jeść i pić do woli. W Portugalii nikt się nie śpieszy. Czas płynie powoli i portugalczycy jako prawdziwi koneserzy życia poznają naukę smacznego jedzenia. Tam - jak nigdzie indziej - możemy spróbować połączenie tłustych kanapek z kilkoma rodzajami mięs, pysznych ciast i wyjątkowego porto.
Krótko opisując portugalską kuchnię można powiedzieć, że jest zdrowa i niezdrowa, słodka i słona, prosta i skomplikowana. Równie popularne są potrawy z pieczonej morskiej ryby, jak i tłusty gulasz z wieprzowiną, kiełbasą i fasolą.
Będąc w kraju Vasco da Gamy, nigdy nie ominiesz gotowany na tysiące sposobów bardzo solony i suszony dorsz Bacalhau, który jest podstawą wielu portugalskich potraw. Portugalczycy uwielbiają dodawać go do dań mięsnych, naleśników i sałatek. A najsłynniejszym jest dorsz z ziemniakami skropiony oliwą i octem.
Innym wynalazkiem portugalczyków jest Francesinha. Samo słowo “francesinha” oznacza “Małą Francuzeczkę”. To rodzaj kanapki, wymyślonej w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku przez portugalskiego emigranta, który wrócił z Francji. Zainspirowała go francuska kanapka Croque Monsieur z szynką i topionym serem, której on nadał portugalski charakter. Zamawiając danie o tej nazwie podświadomie oczekujecie, że zobaczycie coś wykwintne i wyrafinowane… Ale tak naprawdę przyniosą ogromną kanapkę , w której ukryta jest szalona ilość mięsa, kiełbasy i szynki. Oblany serem i jajkami i obficie polany sosem sandwicz podaje się oczywiście z porcją frytek! W ten sposób z lekkiej francuskiej przekąski portugalska francesinha przekształciła się w kompletne danie. Najlepiej uzupełnia ją ciemne piwo czy białe wino o intensywnym aromacie.
Portugalczycy mają szczególny szacunek do wina i sera. Wizytówką Portugalii jest słodkie wzmacniane wino porto oraz zielone, bardzo młode, lekko musujące Vinho Verde z północnego regionu Minha. Koniecznie musicie spróbować jeden z najsłynniejszych portugalskich serów - Queijo da Estrela oraz twardy lub półtwardy ser, pocodzący z Azor, o bogatym ostro-orzechowym smaku - Queijo de Sao Jorge.
Picie kawy dla portugalczyków jest rytuałem powtarzanym kilkakrotnie w ciągu dnia. Kawa jest mocna i podaje się w małych filiżankach. Nazywa się po prostu café. Dlatego wszyscy pasjonaci latte czy cappuccino z syropem karmelowym będą zmuszeni pić wyłącznie wino. Ogólnie dla portugalczyków picie kawy jest kultem i w każdej pastelarii (kawiarni) z pewnością zobaczycie ludzi wpadających na filiżankę kawy tuż przy barze.
Do kawy najlepiej będą pasowały tradycyjne ciastka - śmietankowe babeczki pastel de belem, które warto oczywiście skosztować w Belem (koło Lizbony), w cukierni, gdzie przygotowuje się je od 1837 roku! Najdelikatniejsze ciasto z lekko przypaloną, pachnącą karmelem skorupką i kremem podaje się na ciepło, prosto z pieca, chrupiące, posypane cynamonem i cukrem pudrem. Dlatego ludzie z całej Europy przyjeżdżają do Lizbony, by skosztować słynnych słodyczy.
Nawet w czasach, kiedy kwarantanna nie pozwala nam na swobodne podróżowanie i poznanie tego przepięknego kraju, możemy postarać się dotknąć świata kuchni portugalskiej i przygotować pastel de nata w domu.
Składniki na 12 sztuk pastel de nata:
- 250 g ciasta francuskiego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 laska cynamonu
- skórka z połowy cytryny
- 75 ml wody
- połowa łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 dużych żółtek jajka
Przepis na pastel de nata
Rozgrzewamy piekarnik do 230C. Formę do ciasta smarujemy masłem.
W rondelku podgrzewamy na średnim ogniu 150 ml mleka ze skórką cytryny i laską cynamonu. Resztę mleka (100 ml) dodajemy stopniowo do mąki. Gdy tylko mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego mleko i mąkę i zmniejszamy ogień do średniego. Ciągle mieszamy masę, aż lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórki z cytryny.
Gotujemy w rondelku wodę i cukier na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zostawiamy jeszcze na 3-4 minuty. Wlewamy syrop do masy mlecznej, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zabieramy się za przygotowanie spodu babeczek. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 10-12 identycznych kawałków. Każdy umieszczamy w wysmarowanym masłem zagłębieniu w formie. Do naszej masy wylewamy żółtka i wszystko dokładnie wymieszujemy.
Nadzienie wlewamy do gniazd z ciastem i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut aż wierzch będzie brązowy, może nawet być trochę spalony, bo tak tradycyjnie wyglądają ciasteczka w Portugalii.
Podajemy pastel de nata posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Bom apetite!
Olga Makarova
zdjęcia:
pixabay.com/z0man
pexels.com/Lisa Fotios
pexels.com/Daria Shevtsova