A jak anemia
2007-11-06 21:14:34Kładziesz się spać zmęczona, wstajesz zmęczona, twoja skóra jest blada. Dokuczają ci bóle głowy, apatia i brak apetytu. Nie wiesz, co się dzieje z twoim organizmem. Powinnaś tryskać energią, a tymczasem czujesz się coraz gorzej. Na nic nie masz siły. Kolejne coraz większe dawki witamin nie przynoszą poprawy. Jeśli ten opis dotyczy ciebie, to bardzo prawdopodobne, że masz anemię.
Anemia (fachowo zwana niedokrwistością) bywa zmorą kobiet. Wkrada się do naszego życia bardzo cicho i powoli. Badania dowodzą, że cierpi na nią ok. 40% Polek w wieku rozrodczym. Jej główną przyczyną jest niedobór żelaza we krwi. Pierwiastek ten odgrywa w naszym organizmie ważną rolę. Utrzymywany na właściwym poziomie zwiększa odporność organizmu i zapobiega zmęczeniu. Działa antybakteryjnie i antywirusowo.
Wśród kobiet w młodym wieku istnieją dwie przyczyny występowania anemii. Po pierwsze zbyt duża utrata żelaza związana z miesiączką. Po drugie restrykcyjna i długa dieta. Nieregularne, byle jakie posiłki lub ich brak to najszybsza droga do niedokrwistości. Do wymienionych wcześniej objawów świadczących o niedoborze, trzeba dołożyć jeszcze kilka. Są to: zaburzenia rytmu pracy serca, spadek sprawności fizycznej i koncentracji, nerwowość, „szumy” w uszach oraz osłabienie. Jeśli zauważymy u siebie przez dłuższy czas takie symptomy, to udajmy się do lekarza. Nie ma na co czekać. Niedokrwistość mogą potwierdzić tylko badania krwi (morfologia). Konsultacja lekarska jest zatem niezbędna.
Dieta
Odpowiednia modyfikacja diety to podstawa powrotu do zdrowia. Przyjmowanie żelaza wyłącznie w tabletkach nie jest najlepszym rozwiązaniem. By się wyleczyć, konieczna jest zmiana jadłospisu. Za bogate w żelazo uchodzą m.in. zielone warzywa: brukselka, brokuły i sałata. Poza tym trzeba się zaprzyjaźnić z czerwoną kapustą, burakami, papryką i produktami zbożowymi. Bogate w żelazo są także suszone owoce: daktyle, śliwki, morele. Za najlepsze źródło żelaza uważa się jednak chude mięso i wędliny. Wszystko to powinno zagościć na talerzu i to przez dłuższy okres.
Jeśli już przyjmujemy żelazo w formie tabletek, to warto wiedzieć, że najlepiej wchłania się ono w towarzystwie witaminy C (nawet 3-krotnie szybciej). Najlepszym jej źródłem są czerwona papryka, brokuły, pomidory, cytrusy, czarna porzeczka i soki owocowe (pomarańczowy, porzeczkowy i grejpfrutowy). Żelazo ma też swoich wrogów. Należą do nich kawa, herbata i wszystkie napoje zawierające kofeinę. Opóźniają one znacznie jego wchłanianie lub całkowicie je uniemożliwiają. Pamiętajmy o tym.
Anemia może dotknąć każdej z nas. Może zatem warto zwrócić nieco większą uwagę na swoje zdrowie. Wystarczy odżywiać się w miarę racjonalnie i robić kontrolne badania krwi zgodnie z zasadą, że „lepiej zapobiegać, niż leczyć”.
Katarzyna Stec
(katarzyna.stec@dlastudenta.pl)
Anemia (fachowo zwana niedokrwistością) bywa zmorą kobiet. Wkrada się do naszego życia bardzo cicho i powoli. Badania dowodzą, że cierpi na nią ok. 40% Polek w wieku rozrodczym. Jej główną przyczyną jest niedobór żelaza we krwi. Pierwiastek ten odgrywa w naszym organizmie ważną rolę. Utrzymywany na właściwym poziomie zwiększa odporność organizmu i zapobiega zmęczeniu. Działa antybakteryjnie i antywirusowo.
Wśród kobiet w młodym wieku istnieją dwie przyczyny występowania anemii. Po pierwsze zbyt duża utrata żelaza związana z miesiączką. Po drugie restrykcyjna i długa dieta. Nieregularne, byle jakie posiłki lub ich brak to najszybsza droga do niedokrwistości. Do wymienionych wcześniej objawów świadczących o niedoborze, trzeba dołożyć jeszcze kilka. Są to: zaburzenia rytmu pracy serca, spadek sprawności fizycznej i koncentracji, nerwowość, „szumy” w uszach oraz osłabienie. Jeśli zauważymy u siebie przez dłuższy czas takie symptomy, to udajmy się do lekarza. Nie ma na co czekać. Niedokrwistość mogą potwierdzić tylko badania krwi (morfologia). Konsultacja lekarska jest zatem niezbędna.
Dieta
Odpowiednia modyfikacja diety to podstawa powrotu do zdrowia. Przyjmowanie żelaza wyłącznie w tabletkach nie jest najlepszym rozwiązaniem. By się wyleczyć, konieczna jest zmiana jadłospisu. Za bogate w żelazo uchodzą m.in. zielone warzywa: brukselka, brokuły i sałata. Poza tym trzeba się zaprzyjaźnić z czerwoną kapustą, burakami, papryką i produktami zbożowymi. Bogate w żelazo są także suszone owoce: daktyle, śliwki, morele. Za najlepsze źródło żelaza uważa się jednak chude mięso i wędliny. Wszystko to powinno zagościć na talerzu i to przez dłuższy okres.
Jeśli już przyjmujemy żelazo w formie tabletek, to warto wiedzieć, że najlepiej wchłania się ono w towarzystwie witaminy C (nawet 3-krotnie szybciej). Najlepszym jej źródłem są czerwona papryka, brokuły, pomidory, cytrusy, czarna porzeczka i soki owocowe (pomarańczowy, porzeczkowy i grejpfrutowy). Żelazo ma też swoich wrogów. Należą do nich kawa, herbata i wszystkie napoje zawierające kofeinę. Opóźniają one znacznie jego wchłanianie lub całkowicie je uniemożliwiają. Pamiętajmy o tym.
Anemia może dotknąć każdej z nas. Może zatem warto zwrócić nieco większą uwagę na swoje zdrowie. Wystarczy odżywiać się w miarę racjonalnie i robić kontrolne badania krwi zgodnie z zasadą, że „lepiej zapobiegać, niż leczyć”.
Katarzyna Stec
(katarzyna.stec@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: zdrowie anemia