Aromatyczne risotto cytrynowe z mozzarellą
2013-07-18 10:03:24Risotto Włosi zawdzięczają (prawdopodobnie) chińskim wojażom Marco Polo, który danie to wprowadził na tamtejsze salony ok. XIII wieku. Obecnie risotto zdobyło uznanie w większości kuchni europejskich, a mnogość możliwych dodatków powoduje, że znaleźć możemy dziesiątki przepisów na tę potrawę – zawsze jednak podstawą jest lekko zaokrąglony, łatwo klejący się ryż.
składniki na 4 osoby:
*400 g ryżu Arborio, * 1 szalotka, * 4 łyżki soku z cytryn Limmi, * 1 pęczek natki pietruszki, *kilka listków bazylii, * orzechy włoskie, * wytrawne białe wino, * bulion warzywny, *4 łyżki oliwy extra vergine Olitalia, * sól i pieprz do smaku, * 125 g mozzarelli, * bułka tarta
sposób przygotowania:
Zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok. 3 minuty. Dodaj białe wytrawne wino, sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku Limmi i stopniowo dodawaj bulion, gotując potrawę na wolnym ogniu. W „międzyczasie” zrób sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia, udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli – podawaj natychmiast. Smacznego!
www.indexfood.pl
ip