Szakszuka - przepis
Przepis na szakszukę
2018-08-29 09:37:25Bardzo smacznym, aromatycznym i w gruncie rzeczy prostym do wykonania daniem, które ujęło swoją prostotą wielu smakoszy jest szakszuka. Ta egzotyczna potrawa znana jest przede wszystkim w Turcji, Tunezji oraz Izraelu. Podawana na śniadanie, stała się popularna również jako danie serwowane na obiad czy kolację. Głównymi składnikami szakszuki są pomidory, jajka oraz przyprawy, które nadają daniu orientalny smak.
Przepis na szakszukę
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Cebulkę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy 4-5 pokrojonych pomidorów oraz 1/2 szklanki passaty. Następnie dużą paprykę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do sosu pomidorowego. Całość doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku, kuminem, solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Sos pomidorowy dusimy przez około 10 - 15 minut. Na koniec wbijamy 3 - 4 jajka i czekamy, aż się zetną. Szakszuka idealnie pasuje z pieczywem, grzankami i świeżą bazylią.
gol
fot. pixabay.com