Zdrowie - Kobieta

Biała śmierć - czym jest i co powoduje?

Najbardziej szkodliwe substancje w naszej kuchni

2019-03-08 12:54:19

Każdy z nas posiada w domu substancje, których używa się na co dzień, nie zdając sobie sprawy, że mogą mieć one niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest tak m.in. w przypadku "białej śmierci", czyli nazwie przysługującej trzem składnikom, występującym nie tylko w kuchni, ale także w wielu produktach spożywczych kupionych w sklepie. Jakie to substancje i co powodują? O tym dowiecie się w poniższym artykule.

Które z podstawowych substancji w naszej kuchni są najbardziej szkodliwe

Mąka

To podstawowy składnik wielu potraw, będący źródłem węglowodanów. Nadmiar tego ostatniego nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie – powoduje przyrost tkanki tłuszczowej i zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Mąka zawiera również gluten – składnik, o którym było ostatnio wiele dyskusji, nie działa dobrze na osoby cierpiące na celiakię. Niektóre badania wykazują także, że zbyt duże spożycie tego składnika zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Cukier

Cukier stołowy, którego składnikiem są glukoza i fruktoza, to jedna z bardziej niebezpiecznych substancji w każdej kuchni. Szkodzi zębom, powoduje nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę i wiele innych chorób. Najgroźniejsza w jego składzie jest fruktoza, obecna dziś prawie wszędzie – znajduje się w cukierkach, napojach gazowanych, ciastach, jogurtach, a nawet w ketchupie czy chlebie. Jego nadmiar może skutkować niedoborem miedzi, wzrostem ciśnienia krwi i  niewydolności nerek. Maksymalne użycie cukru dla dorosłego człowieka to 10-12 łyżeczek na dzień.

Sól

Jest to najprawdopodobniej najgroźniejsza substancja z przestawionej trójki. Najnowsze badania wykazały, że dorosły człowiek nie powinien przekraczać dawki 7000 mg chlorku sodu jednego dnia, czyli około trzech łyżeczek. Należy pamiętać, że sól znajduje się w wielu produktach spożywczych, które nabywamy w sklepie, dlatego powinniśmy zawsze sprawdzać etykiety artykułów, które kupujemy. Nadmiar soli w diecie może powodować nadciśnienie i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Ograniczenie tej substancji pomoże nam ograniczyć ryzyko istnienia tych schorzeń oraz ułatwi nam poprawę sylwetki.

AK

fot.Pixabay.com

Słowa kluczowe: biała śmierć, cukier, sól, mąka, zdrowie, choroby
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

warzywa i owoce z witaminą D
Jakie owoce mają najwięcej witaminy D?

Sprawdź, czy owoce i inne produkty spożywcze mogą być dobrym źródłem witaminy D!

metody regulacji poziomu insuliny
Berberyna a insulinooporność

Zbadamy, jakie dawki tej substancji mogą przynieść optymalne efekty i w jaki sposób berberyna może konkurować lub współdziałać z tradycyjnymi lekami przeciwcukrzycowymi.

Polecamy
Sposoby na zasypianie

Sprawdź, co możesz zrobić, żeby szybciej zasnąć.

bieganie, trening
Na jakie formy aktywności postawić, aby przygotować ciało do wiosny?

Jakie ćwiczenia wybrać, aby efektywnie i bezpiecznie przygotować własne ciało na wiosnę?

Polecamy
Ostatnio dodane
Depresja ma wiele twarzy. Być moÅźe widzisz ją codziennie w lustrze
Depresja ma wiele twarzy. Być może widzisz ją codziennie w lustrze

23.02 - Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją

warzywa i owoce z witaminą D
Jakie owoce mają najwięcej witaminy D?

Sprawdź, czy owoce i inne produkty spożywcze mogą być dobrym źródłem witaminy D!

Popularne
Dzień Kobiet - jak świętować ten dzień? - 5 pomysłÃłw
Dzień Kobiet - co robić w to święto? 5 pomysłów

Zobacz, jak spędzić Dzień Kobiet, aby w pełni go celebrować.