Zdrowie - Kobieta

Biała śmierć - czym jest i co powoduje?

Najbardziej szkodliwe substancje w naszej kuchni

2019-03-08 12:54:19

Każdy z nas posiada w domu substancje, których używa się na co dzień, nie zdając sobie sprawy, że mogą mieć one niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Jest tak m.in. w przypadku "białej śmierci", czyli nazwie przysługującej trzem składnikom, występującym nie tylko w kuchni, ale także w wielu produktach spożywczych kupionych w sklepie. Jakie to substancje i co powodują? O tym dowiecie się w poniższym artykule.

Które z podstawowych substancji w naszej kuchni są najbardziej szkodliwe

Mąka

To podstawowy składnik wielu potraw, będący źródłem węglowodanów. Nadmiar tego ostatniego nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie – powoduje przyrost tkanki tłuszczowej i zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Mąka zawiera również gluten – składnik, o którym było ostatnio wiele dyskusji, nie działa dobrze na osoby cierpiące na celiakię. Niektóre badania wykazują także, że zbyt duże spożycie tego składnika zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Cukier

Cukier stołowy, którego składnikiem są glukoza i fruktoza, to jedna z bardziej niebezpiecznych substancji w każdej kuchni. Szkodzi zębom, powoduje nadciśnienie, miażdżycę, cukrzycę i wiele innych chorób. Najgroźniejsza w jego składzie jest fruktoza, obecna dziś prawie wszędzie – znajduje się w cukierkach, napojach gazowanych, ciastach, jogurtach, a nawet w ketchupie czy chlebie. Jego nadmiar może skutkować niedoborem miedzi, wzrostem ciśnienia krwi i  niewydolności nerek. Maksymalne użycie cukru dla dorosłego człowieka to 10-12 łyżeczek na dzień.

Sól

Jest to najprawdopodobniej najgroźniejsza substancja z przestawionej trójki. Najnowsze badania wykazały, że dorosły człowiek nie powinien przekraczać dawki 7000 mg chlorku sodu jednego dnia, czyli około trzech łyżeczek. Należy pamiętać, że sól znajduje się w wielu produktach spożywczych, które nabywamy w sklepie, dlatego powinniśmy zawsze sprawdzać etykiety artykułów, które kupujemy. Nadmiar soli w diecie może powodować nadciśnienie i inne choroby układu sercowo-naczyniowego. Ograniczenie tej substancji pomoże nam ograniczyć ryzyko istnienia tych schorzeń oraz ułatwi nam poprawę sylwetki.

AK

fot.Pixabay.com

Słowa kluczowe: biała śmierć, cukier, sól, mąka, zdrowie, choroby
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
KtÃłre z podstawowych substancji w nazej kuchni jest najbardzie szkodliwa
Biała śmierć - czym jest i co powoduje?

Każdy z nas ma "białą śmierć" w swojej kuchni. Dowiedz się, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą!

Zobacz, czym moÅźna zastapić cukier!
Najlepsze zamienniki cukru

Zobacz, czym można zastąpić cukier!

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o swojej pochwie
Wszystko, co powinnaś wiedzieć o swojej pochwie

Bardzo dużo wiemy na temat tego, jak dbać o swoje zęby, włosy, skórę czy paznokcie. A czy wiemy, jak dbać o… pochwę?

Polecamy
Czy korzystanie z solarium jest zdrowe?
Czy korzystanie z solarium jest zdrowe?

Rezygnujesz z popularnych kąpieli słonecznych i długiego wylegiwania się na słońcu w obawie przed chorobami skóry? Zamiast tego wolisz skorzystać z solarium? Zobacz czy tak naprawdę jest ono bezpieczne dla twojego zdrowia.

Czy garcynia kambodżańska powoduje skutki uboczne?
Czy garcynia kambodżańska powoduje skutki uboczne?

Co warto wiedzieć o tej roślinie? Jakie objawy uboczne mogą się pojawić w trakcie jej stosowania?

Ostatnio dodane
KtÃłre z podstawowych substancji w nazej kuchni jest najbardzie szkodliwa
Biała śmierć - czym jest i co powoduje?

Każdy z nas ma "białą śmierć" w swojej kuchni. Dowiedz się, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą!

Zobacz, czym moÅźna zastapić cukier!
Najlepsze zamienniki cukru

Zobacz, czym można zastąpić cukier!