Błyskawiczna cukinia na ciepło
2008-10-17 17:12:16- 2 średnie cukinie (nie mogą być za duże, bo wtedy będą miały więcej nasion i grubszą skórkę)
- ząbek czosnku
- oliwa
- vegeta lub inna podobna przyprawa
Przygotowanie:
1. Cukinie umyć, pokroić (nie obierać!) na plastry o szerokości ok. 1cm.
2. Posypać każdy plaster vegetą (by przyspieszyć tą czynność można włożyć plastry do głębokiej miśki, wrzucić trochę vegety i energicznie potrząsnąć kilka razy).
3. Czosnek pokroić w cienkie plastry (1 lub 2 mm szerokości).
4. Na rozgrzaną na patelni oliwę ułożyć plastry cukinii, na każdym z nich kładąc dodatkowo plaster czosnku (uwaga! należy pilnować by czosnek nie spadł i nie przypalił się na oliwie, bo wtedy robi się gorzki).
5. Cukinie smażyć na dużym ogniu. Kiedy przypiecze się po jednej stronie, obracamy ją i smażymy dalej aż zmięknie.
Rada:
- Gotową cukinię warto odsączyć z tłuszczu (np. papierowym ręcznikiem)
- Można ją podawać jako dodatek do dań lub samą
Smacznego!
Anna Kręcioch
(anna.krecioch@dlastudenta.pl)