Czym zastąpić sól?
2017-10-12 08:39:05Sporo osób nie wyobraża sobie życia bez soli. Jałowy posiłek, bezsmakowe danie to coś, czego wiele osób po prostu nie lubi. Jednak zbyt duża ilość soli może powodować dolegliwości zdrowotne, które działają na cały organizm. Jej nadmierne stosowanie może działać negatywnie na nasze nerki, serce, a także sporo podnieść ciśnienie krwi. Warto więc sięgnąć po zdrowe zamienniki soli, które nadadzą potrawom smak i sprawią, że posiłki nie będą nijakie i mdłe.
Pokochaj zioła!
Zioła nadają każdej potrawie specyficzny smak. Ich aromat działa pobudzająco na zmysły, a nasze kubki smakowe od razu zaczynają działać na pełnych obrotach w konfrontacji z pachnącą bazylią, oregano, rozmarynem czy innym aromatycznym ziołem. W przypadku dodawania ziół do naszych potraw mamy do wyboru te świeże lub suszone. Oczywiście bardziej zdecydowanym smakiem będą charakteryzować się te pierwsze, jednak nawet suszone, zielone dodatki sprawią, że nasze danie zasmakuje nam dużo bardziej (dobre przyprawy znajdziesz TUTAJ).
Suszone pomidory zamiast soli? Czemu nie!
Suszone pomidory są niezwykle aromatyczne, a ich smak jest zdecydowany i słony. Zblendowana pasta z nich to świetny dodatek do wielu potraw. Nie tylko sprawi, że danie będzie miało konkretny smak, ale doda oryginalnego wyrazu i aromatu. Suszone pomidory rewelacyjnie komponują się z zupami, mięsem i sałatkami, ale można jest stosować również do wytrawnych ciast i innych potraw, którym chcemy nadać niecodzienny smak.
Sól ziołowa lepsza od kuchennej
Aby ograniczyć stosowanie zwykłej soli kuchennej warto wybrać ziołową. Sól ta jest zdecydowanie bardziej aromatyczna i zużyjemy jej dużo mniej. Ziołowa sól to idealny dodatek to praktycznie każdej potrawy, jeśli oczywiście lubimy zioła. W jej skład wchodzą takie zioła jak między innymi cząber, tymianek, oregano, a także pieprz. Jej aromat doda smaku pieczeniom mięsnym, pasztetom, zapiekankom i innym wypiekom, które będą miały lepszy i bardziej zdecydowany smak.
gol
fot. pixabay.com