Dieta niskotłuszczowa
2009-04-28 11:29:06Po ciężkiej i obfitej w kaloryczne posiłki zimie, czas na zdrowe odżywianie. Idealna może okazać się dieta niskotłuszczowa.
Dieta niskotłuszczowa jest lekka, niskokaloryczna, a przede wszystkim lekkostrawna. Dzięki dostosowaniu się do codziennych niskokalorycznych porcji, możemy skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, zachowując przy tym dużo energii oraz prawidłowo funkcjonujący organizm. Reguły są proste – zaangażuj się i poświęć trochę czasu na zdrowe odżywianie. Każda dieta wymaga poświęcenia. Niskotłuszczowa oparta jest głównie na posiłkach przygotowywanych na parze. Chroni nasz organizm przed nowotworami. Dzięki witaminom zawartym w owocach i warzywach, wpływa na poprawę funkcjonowania układu trawiennego i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Należy odzwyczaić się od nadmiernej ilości soli i cukru.
A co z tłuszczem? Nie chodzi tutaj o całkowite wykluczenie tego składnika, w końcu on też odpowiada za równowagę w naszym organizmie, jest źródłem energii i odgrywa ważna rolę w termoregulacji. Należy jednak pamiętać, że nieodpowiednia dzienna porcja tłuszczów powoduje tycie. Nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli chcemy, aby nasze ciało wyglądało zdrowo, zwróćmy uwagę na ilość tłuszczu w spożywanych produktach. Przede wszystkim jedzmy warzywa! W codziennej diecie powinny znaleźć się m.in: brokuły, kalafior, czerwona fasola, marchew, rukola, sałata, szczypiorek, jabłka, brzoskwinie, śliwki, truskawki, maliny, mandarynki, ryby, drób, płatki owsiane, chude mięso.
Jak może wyglądać dzienne menu w oparciu o dietę niskotłuszczową?
Propozycja pierwsza:
śniadanie: pół jabłka, gorzka herbata, dwie grzanki, serek wiejski ze szczypiorkiem
drugie śniadanie: gruszka, pieczywo chrupkie z sałatą rzymską i plastrem chudej szynki
obiad: fasolka szparagowa gotowana na parze, mały kalafior posypany świeżą pietruszką, mały kefir, panga gotowana na parze
kolacja: herbata niskosłodzona, koktajl z małego jogurtu naturalnego zmiksowanego z bananem
Propozycja druga:
śniadanie: sałatka z rukoli, pomidora oraz chudej szynki (z dodatkiem pieprzu i niewielkiej ilość oliwy z pestek winogron) plus niskosłodzona herbata
drugie śniadanie: jogurt z bananem i niewielką ilością muesli
obiad: szpinak z makaronem oraz niewielką porcją łososia gotowanego na parze (posypany pietruszką, z cytryną oraz pieprzem) plus kilka orzeszków ziemnych oraz szklanka niegazowanej wody mineralnej.
kolacja: grzanka z pomidorem, rzymską sałatą oraz świeżym szczypiorkiem, niskosłodzona herbata
Paulina Rosińska
Dieta niskotłuszczowa jest lekka, niskokaloryczna, a przede wszystkim lekkostrawna. Dzięki dostosowaniu się do codziennych niskokalorycznych porcji, możemy skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów, zachowując przy tym dużo energii oraz prawidłowo funkcjonujący organizm. Reguły są proste – zaangażuj się i poświęć trochę czasu na zdrowe odżywianie. Każda dieta wymaga poświęcenia. Niskotłuszczowa oparta jest głównie na posiłkach przygotowywanych na parze. Chroni nasz organizm przed nowotworami. Dzięki witaminom zawartym w owocach i warzywach, wpływa na poprawę funkcjonowania układu trawiennego i zapobiega rozwojowi miażdżycy. Należy odzwyczaić się od nadmiernej ilości soli i cukru.
A co z tłuszczem? Nie chodzi tutaj o całkowite wykluczenie tego składnika, w końcu on też odpowiada za równowagę w naszym organizmie, jest źródłem energii i odgrywa ważna rolę w termoregulacji. Należy jednak pamiętać, że nieodpowiednia dzienna porcja tłuszczów powoduje tycie. Nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli chcemy, aby nasze ciało wyglądało zdrowo, zwróćmy uwagę na ilość tłuszczu w spożywanych produktach. Przede wszystkim jedzmy warzywa! W codziennej diecie powinny znaleźć się m.in: brokuły, kalafior, czerwona fasola, marchew, rukola, sałata, szczypiorek, jabłka, brzoskwinie, śliwki, truskawki, maliny, mandarynki, ryby, drób, płatki owsiane, chude mięso.
Jak może wyglądać dzienne menu w oparciu o dietę niskotłuszczową?
Propozycja pierwsza:
śniadanie: pół jabłka, gorzka herbata, dwie grzanki, serek wiejski ze szczypiorkiem
drugie śniadanie: gruszka, pieczywo chrupkie z sałatą rzymską i plastrem chudej szynki
obiad: fasolka szparagowa gotowana na parze, mały kalafior posypany świeżą pietruszką, mały kefir, panga gotowana na parze
kolacja: herbata niskosłodzona, koktajl z małego jogurtu naturalnego zmiksowanego z bananem
Propozycja druga:
śniadanie: sałatka z rukoli, pomidora oraz chudej szynki (z dodatkiem pieprzu i niewielkiej ilość oliwy z pestek winogron) plus niskosłodzona herbata
drugie śniadanie: jogurt z bananem i niewielką ilością muesli
obiad: szpinak z makaronem oraz niewielką porcją łososia gotowanego na parze (posypany pietruszką, z cytryną oraz pieprzem) plus kilka orzeszków ziemnych oraz szklanka niegazowanej wody mineralnej.
kolacja: grzanka z pomidorem, rzymską sałatą oraz świeżym szczypiorkiem, niskosłodzona herbata
Paulina Rosińska
Słowa kluczowe: dieta niskotłuszczowa, tłuszcz, warzywa