Dieta redukcyjna z głową
2019-02-13 10:49:59Jak zredukować masę działa? Jak podejść do tego tematu z głową?
Dieta redukcyjna - z czym to się je?
Dieta często kojarzona jest jedynie z redukcją masy ciała. Dodatkowo wiele osób postrzega ją jako okres szczególnych restrykcji, ciągłego głodu i rezygnacji z ulubionych produktów. Ten tok myślenia jest jednak w większości przypadków niewłaściwy.
Dieta redukcyjna nie musi być jednak równoznaczna z głodem lub brakiem energii. Aby mieć pewność co do swoich działań warto udać się po poradę do specjalisty, czyli osoby, która zajmuje się tym na co dzień i ma do dyspozycji na przykład specjalny program do układania diety który pozwala na precyzyjne bilansowanie posiłków pod kątem najważniejszych składników odżywczych.
Najgorszym krokiem, który może uczynić osoba chcąca się odchudzić, jest korzystanie z gotowych jadłospisów dostępnych w internecie. Bardzo duża część z nich jest przygotowywana schematycznie, a jej skład nie odzwierciedla zapotrzebowania danej osoby.
Na niektórych stronach internetowych można także spotkać się z dietami opartymi o głodówki. Tych powinniśmy wystrzegać się w szczególności. Mogą one prowadzić do osłabienia organizmu, a utrzymywane przez dłuższy czas powodować będą niedobory żywieniowe ze wszystkimi tego konsekwencjami takimi jak: wypadanie włosów, pogorszenie cery, a nawet omdlenia i śmierć!
Prawidłowo zbilansowana dieta pozwoli osiągnąć lepsze efekty przy równocześnie poprawiającym się stanie zdrowia oraz samopoczucia. Nagłe zmniejszenie ilości przyjmowanego pokarmu może doprowadzić do znacznej utraty masy mięśniowej i wystąpienia efektu jo-jo po zakończeniu redukcji. Finalnie masa ciała może wzrosnąć powyżej wartości wyjściowej!
Podstawą każdej zdrowej diety powinna być odpowiednia ilość warzyw oraz owoców, pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dietetyk podczas komponowania jadłospisu redukcyjnego zmniejsza pewną ilość energii względem zapotrzebowania, nie ograniczając przy tym podaży niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Najczęściej podczas procesu redukcji stosowany jest deficyt energetyczny rzędu 300-500kcal. W przypadku otyłości, wymaga to nieco bardziej agresywnych interwencji żywieniowych. Zazwyczaj jest to 500-1000kcal mniej w stosunku do dziennego zapotrzebowania takiej osoby. Takie działania należy jednak zarezerwować dla specjalistów, ponieważ otyłość jest chorobą, przy której występują liczne powikłania.
Dieta i co jeszcze?
Podczas planowania redukcji masy ciała warto uwzględnić także aktywność fizyczną. Pozwoli ona zwiększyć wydatek energetyczny w ciągu dnia, co ułatwi cały proces odchudzania. Dodatkowo może także poprawić działanie gospodarki glukozowej i całego układu sercowo-naczyniowego.
Nie chodzi tu oczywiście o wyczynowe uprawianie sportu. Często wystarczy zwiększenie ilości spacerów w ciągu tygodnia lub poranny jogging. Każdy rodzaj dodatkowej aktywności fizycznej spala kalorie zmagazynowane w niechcianej tkance tłuszczowej.
Warto pamiętać, aby na sam początek przygody z odchudzaniem nie wykonywać ćwiczeń, których intensywność przekracza nasze możliwości. Nadmierna aktywność fizyczna może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie, osłabiając między innymi nasz układ odpornościowy. Odpowiednio dobrany trening może jednak tę odporność wzmocnić.
Podsumowanie
Odchudzanie nie musi wiązać się z wyrzeczeniami oraz głodem. Jeżeli mamy problem ze skomponowaniem własnego jadłospisu powinniśmy udać się po pomoc do dietetyka bądź innego specjalisty do spraw żywienia. Wielu ekspertów znajduje się na portalu Kcalma.com Warto pamiętać o tym, że dodatkowa aktywność fizyczna w ciągu dnia pomoże nie tylko schudnąć, ale także poprawi ogólny stan zdrowia i samopoczucie.
Artykuł Partnera
fot. pixabay.com/silviarita/Pexels