Dieta zgodna z Twoją grupą krwi – grupa A
2008-01-17 20:46:49James Adamo w swojej książce pisze: „Stało się dla mnie jasne, że skoro każdy mieści się w niepowtarzalnym ciele o różnej sile, słabości i upodobaniu do określonego jedzenia, to jedynym sposobem na zachowanie zdrowia lub leczenie choroby jest dostosowanie się do tych specyficznych potrzeb każdego pacjenta." Jeśli masz grupę krwi A zapraszam do lektury.
Osoby z grupą krwi A to tzw. urodzeni wegetarianie. Naturalne i świeże pokarmy organiczne służą im najlepiej, natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego mają toksyczny wpływ na ich organizm, objawem czego są niestrawności, zaburzenia gastryczne, podwyższony poziom cholesterolu. Według autorów książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" dr. Petera Adamo i Catherine Whitney osoby z grupą A są bardziej niż pozostali narażone na choroby dróg oddechowych np. katar, kaszel, zapalenie płuc; cukrzycę, nowotwory sutka, prostaty i trzustki.
Poniższa tabela dzieli produkty żywnościowe na te, które wywierają pozytywny wpływ na organizm i te które wykazują działanie odwrotne.
Osoby z grupą krwi A to tzw. urodzeni wegetarianie. Naturalne i świeże pokarmy organiczne służą im najlepiej, natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego mają toksyczny wpływ na ich organizm, objawem czego są niestrawności, zaburzenia gastryczne, podwyższony poziom cholesterolu. Według autorów książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" dr. Petera Adamo i Catherine Whitney osoby z grupą A są bardziej niż pozostali narażone na choroby dróg oddechowych np. katar, kaszel, zapalenie płuc; cukrzycę, nowotwory sutka, prostaty i trzustki.
Poniższa tabela dzieli produkty żywnościowe na te, które wywierają pozytywny wpływ na organizm i te które wykazują działanie odwrotne.
GRUPY PRODUKTÓW | KORZYSTNE | NIEKORZYSTNE |
mięso i drób | w drodze wyjątku niewielkie ilości mięsa z kurczaka i indyka | baranina, wieprzowina, wołowina, cielęcina, dziczyzna, drób, podroby oraz przetwory mięsne i wędliny |
ryby i owoce morza | dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, okoń, ślimaki | barakuda, flądra, halibut, sum, morszczuk, śledź, tuńczyk, węgorz, homary, kalmary, małże, kraby, mule, ostrygi, ośmiornice, raki, kawior, ryby wędzone |
jaja i nabiał | roślinne odpowiedniki właściwego nabiału np. mleko sojowe, ser sojowy | mleko naturalne w każdej postaci, lody, masło, maślanka, wszystkie rodzaje serów |
oleje i tłuszcze | oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej sojowy | olej bawełniany, kukurydziany, z orzeszków ziemnych, sezamowy, masło, margaryna |
pieczywo | chleb esseński, ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, z mąki sojowej, wafle ryżowe | aangielskie grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb wieloziarnisty, chleb z mąki durum, z mąki macowej, chleb wysokobiałkowy, pumpernikiel |
warzywa | botwinka, brokuły, cebula, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczochy, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata, szpinak, czerwona soja, fasola, groch | bakłażan, kapusta, oliwki, pieczarki, papryka (czerwona, zielona, żółta), pomidory, ziemniaki, fasola (copper, navy, czerwona, nerkowata) |
owoce | ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone i świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, żurawina | banany, mandarynki, mango, melony, orzechy kokosowe, pomarańcza, rabarbar |
przyprawy | czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, musztarda | ocet , pieprz biały, czarny i czerwony, żelatyna, ketchup, majonez, sos Worcestershire |
napoje | soki: z ciemnej wiśni, marchwi, winogron, moreli, selera, suszonych śliwek, ananasa, grejpfruta, woda (z cytryną) herbaty z: aloesu, głogu, dziurawca, łopianu, owocu dzikiej róży, rumianku, imbiru, lucerny, waleriany, zielona herbata, czerwone wino, kawa bezkofeinowa | soki: pomarańczowy, pomidorowy, z papai herbaty z: czerwonej koniczyny, rabarbaru, szczawiu coca-cola, czarna herbata, likiery destylowane, napoje gazowane, piwo, woda Selzera, woda sodowa |
pozostałe produkty | gryka, kasza, makarony, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies, masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni | kiełki pszenicy, otręby, pszenica, skrobia, makaron grysikowy, mąka biała i pełnopszeniczna, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pistacjowe |
Jeśli chcesz przytyć: dodaj do diety więcej mięsa, nabiału i pszenicy.
Jeśli chcesz schudnąć: jedz dużo ananasów, olejów roślinnych, produktów sojowych i warzyw.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie – płatki kukurydziane z mlekiem sojowym, owocami i orzechami, kawa bezkofeinowa
Obiad – sałatka z sałaty, cebuli czerwonej, selera, ogórka, sera feta, świeżej mięty, odrobiny sosu sojowego i soku z cytryny, w drodze wyjątku z kawałkami gotowanego kurczaka, zielona herbata
Kolacja – pieczona ryba, wafle ryżowe, woda
Opisy innych diet:
Dieta zgodna z Twoją grupą krwi – grupa 0
Dieta zgodna z Twoją grupą krwi – grupa B
Dieta zgodna z Twoją grupą krwi – grupa AB
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
Fot. Łukasz Bera
Jeśli chcesz schudnąć: jedz dużo ananasów, olejów roślinnych, produktów sojowych i warzyw.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie – płatki kukurydziane z mlekiem sojowym, owocami i orzechami, kawa bezkofeinowa
Obiad – sałatka z sałaty, cebuli czerwonej, selera, ogórka, sera feta, świeżej mięty, odrobiny sosu sojowego i soku z cytryny, w drodze wyjątku z kawałkami gotowanego kurczaka, zielona herbata
Kolacja – pieczona ryba, wafle ryżowe, woda
Opisy innych diet:
Dieta zgodna z Twoją grupą krwi – grupa 0
Dieta zgodna z Twoją grupą krwi – grupa B
Dieta zgodna z Twoją grupą krwi – grupa AB
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
Fot. Łukasz Bera
Słowa kluczowe: dieta dla grupy krwi A