Indyk na czerwono
2008-04-23 18:43:58- polędwiczki z indyka (około 3-4 sztuk)
- 2 duże papryki
- puszka pomidorów w całości
- czosnek (dwa ząbki)
- 2 cebule czerwone
- kukurydza w puszcze
- ryż (dwa woreczki)
- przyprawy: pieprz kajeński, papryka słodka i ostra, bazylia, kurkuma, sól
Przygotowanie:
1. Posiekaną cebulę podsmażyć w woku lub na innej głębokiej patelni.
2. Dodać polędwiczki z indyka pokrojone w małe paseczki.
3. Smażyć kilka minut, dodając czosnek i przyprawiając solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
4. Papryki przekroić w pół, oczyścić, podgotować przez około 10 minut w osolonej wodzie.
5. Pokroić w paseczki i dodać na patelnię.
6. Pomidory w puszce pokroić w kawałki i razem z sosem dodać na patelnię.
7. Dodać pół puszki odsączonej kukurydzy.
8. Wszystko razem smażyć kilka minut doprawiając przyprawami.
9. W między czasie ugotować ryż w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki kurkumy (dzięki czemu ryż zabarwi się na pomarańczo).
10. Ugotowany, odsączony ryż dodać do dania w woku, dokładnie wymieszać.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)