Kotleciki z brokułem i kalafiorem
2008-04-26 01:37:47- 4 średnie ziemniaki
- 0,5 kg kalafiora
- 0,5 kg brokułów
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki
- bułka tarta
- przyprawy: sól, maggi, mielona gałka muszkatołowa, pieprz, olej
Sos:
- 1 duża cebula
- po 3 płaskie łyżki mąki i masła
- 1 łyżka curry
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka gęstej
Przygotowanie:
1. Warzywa gotujemy.
2. Ostudzone ziemniaki mieszamy z jajkiem i mąką, doprawiamy pieprzem, solą, maggi i gałką muszkatałową.
3.Wyrabiamy masę.
4. Do masy wkładamy różyczki kalafiora i brokułów.
5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
6. Smażymy na oleju z obu stron.
7. Przygotowujemy sos cebulowy.
8. Cebule drobno siekamy, szklimy na maśle.
9. Opruszamy mąka i curry, zasmażamy. Mieszamy i powoli wlewamy bulion. Gotujemy ok. 10 min.
10. Dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy do kotlecików.
Ewelina Kannenberg
(ewelina.kannenberg@dlastudenta.pl)