Makaron po irlandzku
2007-12-16 17:12:47- makaron (typu spaghetti)
- porcja mięsa mielonego z indyka
- pół puszki kukurydzy
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- koncentrat pomidorowy
- oliwa
- wino (półwytrawne)
- przyprawy (bazylia, oregano, papryka ostra, pieprz, sól, zioła prowansalskie itd.)
Sposób przyrządzania:
1. Na dużej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
2. Dodać przyprawione wcześniej mięso mielone i smażyć według gustu.
3. Podlewać winem (nie więcej niż jedną szklanką).
4. Stopniowo dodawać pokrojone pieczarki i paprykę.
5. Na oddzielnej patelni na małej ilości oleju dusić startą marchewkę.
6. Następnie wymieszać z mięsem, pieczarkami i papryką.
7. Dodać kukurydzę, chwilę podusić pod pokrywką.
8. W między czasie wymieszać szklankę wody, 4 łyżki oliwy i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Przyprawić czosnkiem i ostrą papryką. Wlać na patelnię. Chwilę gotować.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)