Mięsny keks
2008-08-22 19:32:35- 0,8 kg mięsa najlepiej karkówki, może być mieszane mięso, musi być zmielone
- 2 czerwone papryki
- 25 dag sera żółtego
- 40 dag pieczarek (niekoniecznie)
- ½ dużej cebuli
- 4 ząbki czosnku utarte
- 2 całe jajka
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka keczupu
- przyprawy: sól, pieprz do smaku, obowiązkowo min. łyżeczka majeranku
Wykonanie:
1. Pieczarki dusić na wolnym ogniu ok.15 minut. Do zmielonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, utarty ser żółty, jajka, musztardę i keczup. Czosnek ucierać nożem albo przepuścić przez praskę.
2. Cebulkę pokroić drobno i smażyć na ogniu aż się lekko zrumieni. Dodać pieczarki, cebulkę i czosnek, przyprawić.
3. Foremkę do keksa (podłużna, chuda) posmarować masłem, następnie wyłożyć papier do pieczenia (trzeba dać go troszkę więcej by wystawał lekko poza foremkę) i wkładać do niej farsz mięsny. Wierzch keksu należy wyrównać nożem.
4. Wstawić keks do rozgrzanego piekarnika 200 C i piec godzinę. Podawać grubo pokrojone plasterki z ziemniakami, bądź ryżem.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)