Niedożywienie
2008-04-09 22:12:56Przewlekłe niedożywienie to stan chorobowy. Charakteryzuje się znaczną utratą masy ciała i objawami t.j. niedobór witamin, soli mineralnych lub białka. Ciężkie niedożywienie to waga o 20-30 procent niższa od prawidłowej. Dalsze ubytki na wadze oznaczają niedożywienie krańcowe grożące śmiercią. Bywa, że dzieje się tak podczas długotrwałej choroby.
Niedożywienie może pojawić się także u pozornie zdrowych, którzy utracili substancje odżywcze, np. przyjmując preparaty hamujące apetyt, uzależnionych od leków, alkoholu, narkotyków. Niedożywienie może rozpocząć się u pacjentów po urazach, z wysoką gorączką, czy odżywianych dożylnie dłużej niż 10 dni. Często pojawia się u pacjentów z chorobami onkologicznymi, neurologicznymi i po skomplikowanych operacjach. Zwłaszcza, gdy mają trudności z połykaniem pokarmów stałych oraz w czasie rekonwalescencji przy braku apetytu.
Podczas choroby i rekonwalescencji jadłospis powinien być bogaty w składniki odżywcze, ale nie obciążać organizmu. Dietetycy zalecają potrawy lekkostrawne, wykluczają tłuste, smażone, ostro przyprawione. Ponadto radzą zmniejszenie jednorazowych porcji i zwiększenie częstotliwości posiłków. Gdy brak apetytu, ważne jest, by w niewielkiej ilości posiłku dostarczyć dużo pełnowartościowego białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin.
Ewelina Kannenberg
(ewelina.kannenberg@dlastudenta.pl)