Orzeźwiające napoje z herbaty
2010-05-06 08:53:05Odpowiednio zaparzona herbata, jest podstawą takiego napoju. Wydobycie aromatu gwarantuje przestronna torebka, w kształcie piramidki, w której rozwijają się listki herbaty i wydobywa esencja (znajdują się np. w ofercie herbat Liptona). Ważna jest także świeżo gotowana woda i odpowiednia temperatura do przygotowania wywaru – 100 st. C.
Ważne rady:
• Używamy trzech do pięciu torebek herbaty (jeśli chcemy otrzymać 1 litr mrożonej herbaty, parzymy 300 ml esencji, a następnie dodajemy 700 ml lodu).
• Herbatę najlepiej zaparzać w oddzielnym naczyniu, aby uzyskać mocniejszy aromat.
• Esencję słodzimy zaraz po zalaniu wrzątkiem.
• Herbatę studzimy bardzo gwałtownie, gdyż herbata stygnąc - mętnieje. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.
Cytrynowa herbata mrożona z miętą
Składniki:
• 3 torebki piramidki herbaty Gold Tea
• 2 cytryny
• Sok z 1 cytryny
• Kilka listków świeżej mięty
• Cukier do smaku
Piramidki herbaty Lipton Gold Tea zalewamy szklanką wrzątku i słodzimy według uznania. Napar przelewamy do dzbanka z przegotowaną wodą i schładzamy. Dodajemy sok z jednej cytryny. Dwie pozostałe cytryny sparzamy, kroimy w plastry i dodajemy do herbaty razem z listkami świeżej mięty. Przelewamy do wysokich szklanek i dorzucamy kostki lodu.
Sorbet wiśniowy z melisą
Składniki:
• 4 torebki piramidki Lipton Blue Fruit Tea
• 2 łyżki cukru
• 4 łyżki soku wiśniowego
• Owoce wiśni i listki melisy do dekoracji
Piramidki herbaty zaparzamy w ok. 500 ml wrzątku. Doprawiamy cukrem do smaku. Dodajemy sok wiśniowy i mieszamy. Schłodzony napój wlewamy do metalowej formy
i wstawiamy do zamrażalnika na 6-8 godzin. Zamarzającą masę co dwie godziny mieszamy widelcem, aż powstaną grudki lodu. Następnie przekładamy sorbet do pucharków. Każdą porcję deseru dekorujemy wiśnią i listkami melisy. Dla zapewnienia bardziej wyrafinowanego charakteru, można polać sorbet wiśniówką lub udekorować bitą śmietaną.
Napój Owocowy Raj
Składniki:
• 1 torebka piramidka herbaty Lipton Forest Fruit
• 2 łyżki soku truskawkowego
• kilka truskawek
• kilka malin
• kruszony lód
Herbatę należy zaparzyć w ok. 300 ml gorącej wody, dodać sok truskawkowy, wymieszać i schłodzić. Przed podaniem dodajemy do napoju świeże owoce i pokruszony lód.
JJ/ip