Penne z cukinią
2008-10-05 16:15:08- polędwiczki z indyka (około 3-4 sztuk)
- 2 duże cukinie
- czosnek (dwa ząbki)
- 2 cebule
- kukurydza w puszce
- ser pleśniowy
- gotowy sos serowy
- makaron penne
- przyprawy: pieprz kajeński, bazylia, sól
Przygotowanie:
1. Przygotować niewielkie naczynie żaroodporne. Dno dokładnie wysmarować masłem. Wysypać warstwę makaronu penne (surowego).
2. Posiekaną cebulę podsmażyć na patelni, zarumienioną podlać małą ilością wody.
3. Polędwiczki z indyka pokrojone w małe kawałki dodać do cebulki.
4. Smażyć kilka minut, dodając czosnek i przyprawiając do smaku. Odstawić na bok.
5. Cukinię obmyć i pokroić w małe kawałki. Dodać do żaroodpornego naczynia, jako drugą warstwę.
6. Wcześniej przygotowane polędwiczki podać jako kolejną warstwę.
7. Dodać następną warstwę makaronu.
8. Przygotować sos serowy według przepisu na opakowaniu. Zalać nim składniki w naczyniu żaroodpornym.
9. Piec w wysokiej temperaturze przez około 20 minut. W połowie pieczenia na wierzch rozłożyć ser pleśniowy w plasterkach.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)