Placuszki z piersi
2007-12-18 14:30:21- podwójna pierś z kurczaka lub indyka
- słoik majonezu
- 4 jajka
- mąka
- natka zielonej pietruszki
- czosnek
- oliwa
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przyrządzania:
1. Mięso oczyścić, pokroić w kawałki, osolić, wstawić na kilkanaście minut do naczynia z oliwą i wyciśniętym czosnkiem.
2. W misce wymieszać szklankę mąki, 4 rozbełtane jajka.
3. Dodać przyprawione mięso (wraz z oliwą i czosnkiem). Wymieszać.
4. Dodać kilka łyżek majonezu. Ponownie wymieszać.
5. Na koniec dorzucić posiekaną zieloną pietruszkę.
6. W razie potrzeby dodać mąki lub majonezu.
7. Formować na kształt placków ziemniaczanych. Smażyć krótko, na małym ogniu, aż uzyskają złocisty kolor.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)