Dania główne - Kulinaria

Rosół na chłodne dni

2013-11-18 10:28:42

Rosół to rodzaj niezagęszczonej zupy, której bazą jest wywar mięsno-warzywny. W zależności od regionu, podaje się go z makaronem typu nitki, z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim na przykład podaje się go z kluskami wątrobianymi. Pierwotnie powstawał w wyniku długotrwałego gotowania solonego mięsa w wodzie (solenie i suszenie było w dawnych czasach popularna metodą konserwacji). Z tego powodu wywar nazywano rozsól lub rozsol, skąd wywodzi się jego dzisiejsza nazwa.

Rosół, w szczególności przygotowany domowym sposobem, to świetny sposób na rozgrzanie organizmu w chłodne dni. Jest doskonały na zaspokojenie apetytu czy uzupełnienie składników odżywczych w organizmie i tym samym pomoc w leczeniu różnego rodzaju infekcji. „Można go przyrządzić z każdego mięsa, ale jeśli mówimy o rosole w wydaniu dietetycznym, to polecam te, które zawierają mniej tłuszczu, a więcej białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mowa tu o kurczaku lub indyku, oczywiście bez skór. Może być również królik czy mięso czerwone, z tym że to najchudsze - wołowina.” – radzi dietetyk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Chorzowie Katarzyna Czupryna.

Oprócz mięsa w rosole powinny znaleźć się także warzywa, które dodadzą mu wartości odżywczych,  smaku i aromatu. Możemy dodawać ich według uznania i takie jakie tylko sobie życzymy: marchew, pietruszka, seler, cebula czy nawet kapusta. Taki rosół, ugotowany na chudym mięsie nie tuczy (250 ml to ok 72 kcal). „Jeśli chcemy go po ugotowaniu odchudzić to najlepiej włożyć naczynie z bulionem do lodówki, a po pewnym czasie delikatnie ściągnąć z góry warstwę tłuszczu. Inny sposób - po ugotowaniu, bez schłodzenia, położyć na wierzch rosołu ręcznik papierowy lub chusteczkę, która wciągnie tłuszcz.” – podpowiada dietetyk.

Do gotowania rosołu nie używajmy kostek bulionowych i przyprawy typu jarzynka lub maggi. Wprawdzie wzmacniają one smak zupy, ale dostarczają także dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ciśnienie krwi i zaburza pracę nerek. Zamiast tego wykorzystajmy lubczyk i natkę pietruszki, które nadadzą potrawie lekko słony smak. Możemy również dodać według własnych upodobań liczne zioła, które mogą wpłynąć na poprawę trawienia.

„Talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły do niego z warzyw i mięsa. Najważniejsze z nich to potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi) oraz fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości, zębów, serca, nerek i układu nerwowego). Rosół to spora porcja żelaza; tego pochodzącego z warzyw oraz lepiej wchłanianego, z mięsa. Są w nim witaminy E, A i beta-karoten (silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki). Jest też trochę pełnowartościowego białka pochodzącego z mięsa.

Ze względu na długie gotowanie niewiele w nim witaminy C (straty wynoszą 75 proc.). Jej braki uzupełnimy posypując rosół przed podaniem natką pietruszki, kolendrą lub koperkiem.” – dodaje dietetyk.

Najlepszym sposobem na rozgrzanie w mroźny dzień jest talerz gorącego rosołu. To świetne lekarstwo na sezonowe infekcje - dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wzmacniając organizm do walki z chorobą. Bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan zapalny w organizmie i łagodząc objawy infekcji. Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Smacznego!

ip

Słowa kluczowe: rosół dobry przepis dania na chłodne dni
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

Wegańskie sushi
Szybki obiad dla studenta Warszawa

Zobacz, co dobrego możesz zjeść!

Polecamy
Letni obiad jak u babci
Letni obiad jak u babci!

Nie ma nic złego w kosztowaniu dań egzotycznych kuchni, lecz nie można zapominać, że kulinarne skarby są również ukryte w naszej polskiej tradycji.

Wegańskie sushi
Szybki obiad dla studenta Warszawa

Zobacz, co dobrego możesz zjeść!

Polecamy
Ostatnio dodane
dobra pizza
Czym charakteryzuje się dobra pizza? Sprawdź! Olsztyn

Dzięki swojej uniwersalności i możliwości dowolnego komponowania dodatków dobra pizza zawsze będzie nieco inna i nigdy się nie znudzi!

Dieta pudełkowa dla studenta
Dieta pudełkowa dla studenta - czy warto?

Jakie korzyści niesie za sobą catering dietetyczny? I najważniejsze: czy to dobra opcja na studencką kieszeń?

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?