Skuteczne sposoby na otwarcie słoika
2018-12-28 11:56:30Wiele ludzi w swoich piwnicach trzyma przetwory przygotowane w trakcie lata. Dzięki nim zimą mamy łatwy dostęp do ogórków konserwowych, przeróżnych sałatek obiadowych oraz marynowanych owoców. Zazwyczaj tego typu żywność trzymamy w mocno zakręconych pojemnikach szklanych. Gdy długo postoją, ciężko je otworzyć, nie mając do tego odpowiedniego narzędzia i silnej osoby, która mogłaby to zrobić za nas. Aby uniknąć niepotrzebnego wyrzucania jedzenia, warto zapoznać się ze skutecznymi sposobami na otwarcie słoika.
Skuteczne sposoby na otwarcie słoika
Stukanie pokrywką o podłogę lub
deskę do krojenia
Sposób, który z pewnością zna
wiele osób. Przy tej metodzie odwracamy słoik i stukamy nim o drewnianą podłogę
lub deskę do krojenia. To pomoże poluźnić ucisk pokrywki na szklany pojemnik. Po kilku uderzeniach słoika, możemy spróbować go otworzyć.
Stukanie dłonią o dno słoika
Podobna metoda do tej opisanej
powyżej. Wystarczy w tym przypadku odwrócić słoik i uderzać otwartą dłonią o jego spód.
Pamiętajmy, aby nie robić tego zbyt mocno – nadmiar użytej siły spowoduje upadek naczynia
i jego stłuczenie. Gdy już kilka razy uderzymy w dno, możemy spróbować otworzyć
słoik.
Trzymanie słoika w gorącej wodzie
przez 1 minutę
Kolejną ciekawą metodą na
otwarcie słoika jest polewanie samej pokrywki gorącą wodą lub trzymanie całego
naczynia w cieczy przez około 1 minutę. Płyn powinien poluźnić ucisk
wieczka, co pozwoli nam otworzyć pojemnik.
Mokra ściereczka
Czasami nie możemy otworzyć
słoika, ponieważ nasze dłonie ślizgają się po wieczku, przez co nie możemy wzmocnić
chwytu. Pomoże nam w tym mokra ściereczka – za jej pomocą łapiemy za pokrywkę i
z całej siły próbujemy ją odkręcić. Jeśli to nie pomaga, można wspomóc się
powyższymi metodami.
Gumowa lub lateksowa rękawiczka
To sposób podobny do
wykorzystania mokrej ściereczki. Założenie gumowej lub lateksowej rękawiczki
pomoże nam wzmocnić chwyt w trakcie otwierania słoika.
Nóż do masła
Tępy nóż również może nam pomóc w
otwarciu słoika. Pozwoli nam on poluzować ucisk pokrywki na naczynie.
Wystarczy, że jego końcówką spróbujemy podważyć wieczko. Po tym możemy
spróbować odkręcić pokrywkę.
PW
Fot. Pexels.com
Źródło: interia.pl, beszamel.se.pl