Smażone bakłażany
2008-05-13 17:57:07- 2-3 bakłażany
- bułka tarta
- żółty ser
- ocet
- sos sojowy
- musztarda
- tarty imbir
- cukier, zioła, oliwa, woda
Przygotowanie:
1. Bakłażany pokroić w grube plastry około 2 cm.
2. W płaskim naczyniu przygotować marynatę. Łyżkę octu, łyżkę sosu sojowego, łyżkę musztardy, łyżeczkę imbiru tartego, łyżeczkę cukru, łyżkę wody i oliwy oraz zioła (oregano, bazylia) wymieszać dokładnie.
3. Plastry bakłażanów marynować przez około 10 min. Najlepiej pozakłuwać warzywo widelcem, aby lepiej wsiąkał marynatę.
4. Panierować w jajku i bułce tartej.
5. Smażyć na złocisty kolor na głębokiej oliwie. Najpierw jedną stronę, przy drugiej pamiętać by posypać startym żółtym serem.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)