Spaghetti Chou-Fleur
2008-05-06 18:49:45- makaron spaghetti (ale może być też świdry lub rurki)
- pół kalafiora
- duża pora
- czosnek (około 2 ząbki)
- ser gouda (około 10-15 dkg)
- ser mozarella (najlepiej nadaje się oryginalny pakowany w nieprzezroczyste woreczki foliowe wypełnione wodą, około 10-15 dkg)
- ser pleśniowy (pół opakowania)
- śmietanka (małe opakowanie)
- pół puszki kukurydzy
- oliwa z oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula suszona, tymianek
Przygotowanie:
1. W niewielkim garnku na małym ogniu dodaj śmietankę i trzy rodzaje sera (jeśli wcześniej je zetrzemy łatwiej się roztopią).
2. W między czasie na patelni podsmażamy na oliwie drobno posiekaną porę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy kukurydzę.
3. Wcześniej lekko podgotowany kalafior kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy na patelnię.
4. Po kilku minutach wlewamy śmietankę z roztopionymi serami i przyprawiamy.
5. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)