Tortilla po wiejsku
2007-10-13 20:41:36- ziemniaki
- cebule
- jajka
- olej lub margarynę
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek).
Jeżeli któregoś ze składników nie mamy to udajemy się do sklepu (kurnika, na pole, do ogrodu…) bo wszystkie są konieczne. Zebrawszy wszystko co trzeba, przystępujemy do pracy.
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Warto je przepłukać po wykonaniu tych czynności. Cebulę siekamy.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub margarynę) i wrzucamy ziemniaki z cebulą. Często mieszamy do momentu aż ziemniaki będą miękkie i złociste.
3. Do ziemniaków z cebulą dodajemy kolejną porcję tłuszczu i gdy się odpowiednio rozgrzeje, wlewamy roztrzepane jajka. Zmniejszamy ogień.
4. Dodajemy przyprawy i mieszamy, aż całość się lekko zetnie. Najlepszy aromat tymianku otrzymamy rozcierając go w palcach przed dodaniem do potrawy.
Dobrze przyprawione danie stanowi naprawdę znakomity obiad. Jest proste w wykonaniu i sycące. Można je urozmaicić dodając podsmażoną kiełbasę lub boczek. Ja do Tortilli po wiejsku podaję ogórki kiszone, ale z surówką też jest dobra. Smacznego!
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)