Warto jeść zupy
2008-04-14 00:31:51Polacy uwielbiają jeść zupy. Szczególnie w chłodniejsze dni. To smaczne, treściwe pierwsze danie i cenny posiłek, dzięki któremu łatwiej zbilansować naszą codzienną dietę.
Zupa to smak dzieciństwa, zapach rosołu, pomidorowej, grzybowej i gotujących się warzyw. Niestety w dzisiejszych czasach nie mamy czasu na długie gotowanie. Jemy więc zupy coraz rzadziej, bo mało kto wie, że zupa...
1. To źródło cennych składników odżywczych.
Dostarcza minerałów, witamin a także błonnika. Dlatego codzienne jedzenie zupy może przyczynić się do zachowania zbilansowanej diety jako elementu zdrowego stylu życia.
2. Dostarcza organizmowi płynów.
Głównym składnikiem zupy jest woda, a powinniśmy spożywać jej co najmniej 6-8 szklanek dziennie. Woda wspomaga również przemianę materii.
3. To posiłek zbilansowany.
W zupie poszczególne składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze i węglowodany są w odpowiednich proporcjach.
4. Nie tuczy.
Jej głównym składnikiem jest woda i niskokaloryczne warzywa. Jeden talerz zupy to ok. 100-125 kcal.
5. Daje uczucie sytości.
Ze względu na sporą objętość wypełnia żołądek, zaspokaja pierwszy głód, a tym samym reguluje apetyt.
6. Pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Jarzynowe zupy mają mało tłuszczu i nie zawierają cholesterolu.
7. Sprawia, że jemy mniej kalorycznie.
Zjadając zupę na pierwsze danie, automatycznie zjadamy mniej na drugie , które jest zwykle bardziej kaloryczne.
8. To dobry sposób na jedzenie większej ilości warzyw.
Żywieniowcy zalecają jedzenie co najmniej 200g warzyw dziennie. Jedząc zupy jarzynowe, łatwiej nam sprostać tym zaleceniom.
9. Pomaga kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.
Zupa to doskonały sposób, aby dzieci polubiły warzywa. Będzie to procentować w dorosłym życiu.
10. Jest łatwa w przygotowaniu.
Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby ugotować zupę, ale trzeba mieć na to czas i odpowiednie składniki. Na rynku dostępne są gotowe produkty, które można łatwo przyrządzić. Ważne jest, aby jeść zupę każdego dnia.
Ewelina Kannenberg
(ewelina.kannenberg@dlastudenta.pl)
Fot. Łukasz Bera
Zupa to smak dzieciństwa, zapach rosołu, pomidorowej, grzybowej i gotujących się warzyw. Niestety w dzisiejszych czasach nie mamy czasu na długie gotowanie. Jemy więc zupy coraz rzadziej, bo mało kto wie, że zupa...
1. To źródło cennych składników odżywczych.
Dostarcza minerałów, witamin a także błonnika. Dlatego codzienne jedzenie zupy może przyczynić się do zachowania zbilansowanej diety jako elementu zdrowego stylu życia.
2. Dostarcza organizmowi płynów.
Głównym składnikiem zupy jest woda, a powinniśmy spożywać jej co najmniej 6-8 szklanek dziennie. Woda wspomaga również przemianę materii.
3. To posiłek zbilansowany.
W zupie poszczególne składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze i węglowodany są w odpowiednich proporcjach.
4. Nie tuczy.
Jej głównym składnikiem jest woda i niskokaloryczne warzywa. Jeden talerz zupy to ok. 100-125 kcal.
5. Daje uczucie sytości.
Ze względu na sporą objętość wypełnia żołądek, zaspokaja pierwszy głód, a tym samym reguluje apetyt.
6. Pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.
Jarzynowe zupy mają mało tłuszczu i nie zawierają cholesterolu.
7. Sprawia, że jemy mniej kalorycznie.
Zjadając zupę na pierwsze danie, automatycznie zjadamy mniej na drugie , które jest zwykle bardziej kaloryczne.
8. To dobry sposób na jedzenie większej ilości warzyw.
Żywieniowcy zalecają jedzenie co najmniej 200g warzyw dziennie. Jedząc zupy jarzynowe, łatwiej nam sprostać tym zaleceniom.
9. Pomaga kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe.
Zupa to doskonały sposób, aby dzieci polubiły warzywa. Będzie to procentować w dorosłym życiu.
10. Jest łatwa w przygotowaniu.
Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby ugotować zupę, ale trzeba mieć na to czas i odpowiednie składniki. Na rynku dostępne są gotowe produkty, które można łatwo przyrządzić. Ważne jest, aby jeść zupę każdego dnia.
Ewelina Kannenberg
(ewelina.kannenberg@dlastudenta.pl)
Fot. Łukasz Bera
Słowa kluczowe: Warto jeść zupy zupa jarzynowa ogórkowa pomidorowa krupnik szczawiowa