Warzywa z piekarnika
2007-11-07 11:56:54Będziemy potrzebować:
- cukinia lub bakłażan lub jedno i drugie
- papryka żółta i czerwona
- około 10 średnich pieczarek
- 5 ziemniaków
- 3 duże cebule
- 2 średnie główki czosnku
- 3 pomidory
- sól i pieprz
- ocet winny
- miód
- woda
Ziemniaki obrać, podgotować w lekko osolonej wodzie, żeby zmiękły. Wszystkie warzywa pokroić w grubą kostkę, ziemniaki w półksiężyce. Czosnek i pieczarki po prostu obrać. Pieczarki można przekroić na połówki. Blaszkę (taką jak do ciast) zalać olejem, tak aby pokrywał blachę na grubość około dwóch milimetrów. Na oleju rozsypać pokrojone warzywa. Posypać solą i pieprzem do smaku. Wsadzić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać około godziny, tak żeby warzywa zmiękły. Z miodu i octu przygotować sos. Do jednej czwartej szklanki wody wlać ocet i miód, tak aby łącznie mieszanina zajmowała około jedną trzecią szklanki. Jeżeli same warzywa nie zostały mocno doprawione solą i pieprzem można te przyprawy dodać także do sosu. Około piętnastu minut przed końcem pieczenia warzywa dokładnie polać sosem. Jeśli piekarnik posiada funkcję termoobiegu, należy go włączyć, aby warzywa się lekko zarumieniły. Warzywa można podawać jako osobne danie albo dodatek do mięs. Czasami zamiast octu winnego dodaję ocet balsamiczny. Wybieram miód gryczany lub wrzosowy, ponieważ mają najbardziej intensywny zapach i smak.
Katarzyna Pająk
(katarzyna.pajak@dlastudenta.pl)