Wina w świątecznym menu
2013-12-19 13:09:15Odkryj w sobie pasję do wina i zaimponuj rodzinie na gwiazdkę! Właściwie dobrany trunek sprawi, że wigilijne potrawy nabiorą nowego wymiaru. Butelka dobrego wina to także gustowny prezent pod choinkę. Sprawdź z naszą ekspertką, Maricą Nycz, jaką etykietę wybrać i zostań kulinarną gwiazdą świąt.
Wino na świąteczny stół
Na świąteczny stół najczęściej trafia wino białe, które najlepiej pasuje do dań rybnych, obowiązkowych na wigilii. Szczególnie polecane przez ekspertów są uniwersalne odmiany win, takie jak riesling czy chardonnay, które doskonale uzupełniają nie tylko potrawy rybne, ale także sałatki i pierogi. – Właśnie takie wina polecam wpisać na listę bożonarodzeniowych zakupów - mówi Marica Nycz z katowickiego sklepu KONDRAT Wina Wybrane. Dobre wino kupimy zarówno za ok. 30 złotych, jak i za 80 zł. Ważną rolę odgrywają tutaj profesjonalni sprzedawcy, którzy pomogą dobrać odpowiednią butelkę na każdą okazję, zależnie od gustu i stosownie do możliwości finansowych klienta.
W prezencie
Wystarczy podać informacje, jakie upodobania smakowe posiada osoba, którą chcemy obdarować, a specjalista pomoże nam w wyborze. - Jeżeli chodzi o wina intensywne, aromatyczne to zdecydowanie poleciłabym, popularne w tym sezonie, argentyńskie malbec, ,chilijskie carménère i hiszpańskie wina z Ribera del Duero. Świetnie sprawdzają się one jako dodatek do posiłków, ale z powodzeniem można pić je osobno - mówi Marica Nycz. - W przypadku win delikatniejszych, należy zwrócić uwagę na klasyczne bordeaux, włoską valpolicellę, czy hiszpańską etykietę Rioja Tempranillo – dodaje.
Gramy w kolory
Utarło się, że do białych mięs i ryb dobieramy wino białe, a do mięs ciemnych jak wołowina, czy dziczyzna - wino czerwone. Jest w tym sporo racji, ale powoli odchodzi się już od tego trendu. - Delikatne wina czerwone i wytrawne wina różowe, fantastycznie komponują się z rybami i drobiem Może warto w tym roku nieco poeksperymentować? – komentuje ekspertka ze sklepu KONDRAT Wina Wybrane i zdecydowanie zachęca do poszukiwania swoich ulubionych połączeń.
Złote porady eksperta
Po pierwsze - Wina białe serwuj dobrze schłodzone, od 8 do 12oC, wina różowe w temperaturze 8-12o C, a czerwone w przedziale 12-19o C. Dzięki temu wina nabiorą pełnego smaku i aromatu.
Po drugie - Aby wino wytrawne nie straciło nic ze swej jakości, powinniśmy zużyć je w ciągu dwóch, trzech dni. Wina słodkie rządzą się nieco innymi prawami i mogą postać w lodówce znacznie dłużej.
Po trzecie - Na święta podaje się wiele potraw, które można śmiało podlać winem w trakcie przygotowania. Najlepszym przykładem jest bigos. Potrawę lekko podlewamy czerwonym, wytrawnym winem, przez co wzbogacamy jego winno-kwaskowe walory smakowe i aromat.
Po czwarte – Nie zapominajmy o deserach. Słodkie wypieki możemy śmiało popijać słodkimi lub półsłodkimi winami, takimi jak tokaj albo sauternes.
ip