Zapiekanka
2007-11-09 22:21:40Będziemy potrzebować:
- 3 duże cebule
- duża czerwona papryka lub 2 mniejsze czerwona i zielona
- około 100g pieczarek
- puszka kukurydzy
- 250g makaronu typu „świderki”
- tłuszcz do smażenia
- żółty ser, ja najbardziej lubię goudę
- zioła prowansalskie lub zmieszane według własnego uznania oregano, bazylia, majeranek, tymianek, lubczyk itp.
- sól, pieprz
Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Przesmażyć wszystko razem. Makaron ugotować. Do dużej miski wsypać makaron, przesmażoną cebulkę, paprykę i pieczarki oraz odcedzoną kukurydzę. Całość wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Przełożyć do niego mieszankę, przykryć żółtym serem. Włożyć do zimnego lub lekko nagrzanego piekarnika (uwaga na naczynie!). Zapiekać około godziny.
Któregoś razu do podsmażonych na patelni warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, świeżą bazylię i lubczyk, a na sam koniec, tuż przed podaniem – szczypiorek. Zupełnie inne danie.
Katarzyna Pająk
(katarzyna.pajak@dlastudenta.pl)