Zielona carbonara
2008-04-22 22:13:12- makaron wstążki (w kolorze zielonym)
- kawałek wędzonego boczku (nie więcej niż 100 g)
- szynka w kostce (około 100 g)
- czosnek (około 2 ząbki)
- cebula
- śmietana (małe opakowanie)
- 3 jajka
- parmezan (lub inny, starty)
- szczypiorek
- oliwa z oliwy
- białe wino (około 1/3 szklanki, można je zastąpić taką samą ilością mleka)
Przygotowanie:
1. Boczek i szynkę pokroić w kostkę.
2. Najpierw na patelni smażymy boczek, gdy wytopi się trochę tłuszczu, dodajemy szynkę.
3. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i kilka ząbków czosnku.
4. W naczyniu rozbijamy jajka, dodajemy do nich szczyptę soli, śmietankę oraz białe wino (lub mleko).
5. Kiedy dokładnie wymieszamy, dodajemy starty parmezan.
6. Trzymamy kilka minut na małym gazie, dodając boczek, szynkę i posiekany szczypiorek.
7. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie.
8. Podajemy razem, na wierzch sypiemy jeszcze serem i przystrajamy szczypiorkiem.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)