Guacamole idealne
2017-09-06 11:00:15Popisowa przystawka wywodząca się z kuchni meksykańskiej w ostatnich latach całkowicie zadomowiła się w książkach kucharskich na całym świecie. Jest wiele wariantów tej pysznej pasty: w Wenezueli dodaje się do niej octu, w Izraelu kminu rzymskiego i sera feta, a w wielu krajach Ameryki Środkowej i Południowej jej uproszczona wersja nazywana była "masłem biednych ludzi". Poznaj prosty przepis na wspaniałe, lekkie i orzeźwiające guacamole, pełne witamin i zdrowych kwasów tłuszczowych!
Początkowo do stworzenia pasty z awokado używano moździerza, jednak w tej roli znakomicie sprawdza się widelec i szeroki, dość głęboki talerz. Oprócz tego potrzebna jest także deska do krojenia, nóż oraz miska, w której podasz guacamole. Do dzieła!
Składniki: dwa dojrzałe awokado, sok z połowy limonki lub cytryny, pół czerwonej lub białej cebuli, ząbek czosnku, 1/3 papryczki jalapeno bez nasion (opcjonalnie), pół pomidora bez nasion, 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, sól i pieprz do smaku.
Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, drobno posiekaną cebulę, pomidora i papryczkę oraz kolendrę. Wymieszaj, dodaj sok z limonki oraz sól i pieprz według własnych upodobań. Jedz na kanapce albo podawaj jako dip do naczosów. Gotowe! ĄBuen provecho!
MŚ
fot. pixabay.com/stokpic