Humus
2008-09-25 00:09:28- puszka ciecierzycy
- łyżka oleju sezamowego
- jedna cytryna
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw. Przyrządzenie go jest dziecinnie proste. Proponuje użyć ciecierzycę w puszce ponieważ to bardzo oszczędza czas, jeżeli jednak mamy ochotę, możemy odpowiednio wcześniej namoczyć i ugotować około 1,5 szklanki ciecierzycy. Ziarno ciecierzycy wsypujemy do miksera. Dodajemy łyżkę oleju sezamowego, wciskamy sok z jednej średniej wielkości cytryny, dodajemy czosnek i przyprawy. Wszystko miksujemy, aż osiągniemy gładką konsystencje. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody. Teraz pozostaje nam podgrzać chlebek pita lub zrobić małe chrupiące grzaneczki. Humus doskonale komponuje się z ciepłym pieczywem. Smacznego!
Joanna Madajewska
(joanna.madajewska@dlastudenta.pl)