Różności - Kulinaria

Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]

2015-04-01 14:41:28

Sos serowy pasuje do wielu dań. Jego atutem jest proste wykonanie, mały zasób finansowy, a przede wszystkim czas. Jeśli macie ochotę na taki dip zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!

Zobacz też: Jak zrobić sos czosnkowy [PRZEPIS]

Sos serowy nada się zarówno do makaronu, jak i ryżu, ale przede wszystkim jako dodatek do mięs, warzyw, a nawet prosty dip do nachosów. Taki sosik wkomponuje się świetnie w praktycznie każde danie. Pamiętajcie jednak o tym, że jedzony w nadmiarze jest niezdrowy, ma także dużo kalorii. Zatem co przemawia na jego korzyść? Wyśmienity smak! Zobaczcie, jak prosto wykonać sos serowy w swoim domu!

PRZEPISY NA SOS SEROWY

Sos serowy na bazie bulionu drobiowego ze śmietaną

Składniki
Woda ok. 150 ml
Bulion (kostka rosołowa drobiowa)
Ser topiony (lub inny ser wedle uznania)
Śmietana 12 lub 18 % (3 łyżki)
Tymianek
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowujemy bulion ze 150 ml wody i kostki rosołowej drobiowej. Bulion musi się zagotować. Po zagotowaniu dodajemy serek topiony, najlepiej kremowy (bądź inny ser wedle własnego uznania - jeśli wybierzecie np. goudę pamiętajcie o tym, by posiekać ją w małe kawałki, ułatwi to jego rozpuszczenie się w wodzie). Gdy ser się roztopi dodajemy 3 łyżki śmietany, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut, aż nasz sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy nasz serowy dip tymiankiem, solą i pieprzem. Możecie także dodać przyprawy wedle swojego gustu. I gotowe. Smacznego!

Możecie także wykonać swój sos serowy nieco inaczej - z wykorzystaniem mleka i mąki. Oto drugi przepis:

Składniki
2,5 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
600 ml mleka
80-100g startego sera (gouda, cheddar)
sól
biały pieprz

Sposób przygotowania
Stopić masło na rozgrzanej patelni, dodać mąkę i gotować ok. 1-2 minut. Zdjąć z ognia, dolac mleko, mieszać aż do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami wedle uznania (np. czosnkiem i ziołami). Dodać ser, zdjąć z ognia, poczekać aż się rozpuści, całość wymieszać. Jeśli chcecie by wasz sos miał bardziej wyrazisty smak, dodajcie do zwykłego sera ser pleśniowy. Gotowe!

Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym >>

Ewa Wieczorska

Słowa kluczowe: jak zrobić sos serowy, przepis, wykonanie, dip, dip serowy
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • Pierwszy przepis do bani [0]
    Serozerca
    2016-12-31 15:44:45
    wziałem starty ser i zrobiła mi sie wielka klucha
Warto przeczytać
Pomysły na lekkostrawną kolację [PORADNIK]
Pomysły na lekkostrawną kolację [PORADNIK]

Lekkostrawna kolacja to nie tylko obowiązek dla osób na diecie. To dobry sposób na smaczne zakończenie dnia i dobry sen. Sprawdź, co możesz zjeść!

Przepis na domowy sos tatarski
Przepis na domowy sos tatarski

Sos tatarski idealnie pasuje do faszerowanych jajek i wielkanocnych wędlin.

Zobacz także
domowe masło
Jak zrobić masło?

Z domowym masłem potrawy smakują zdecydowanie lepiej!

wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bakÅ‚aÅźana
Smaczny i niezwykle zdrowy! Oto właściwości bakłażana

Bakłażan jest zwany również gruszką miłości

racuchy
Szybki przepis na racuchy

Racuchy są puszyste i przepada za nimi prawie każdy!

Ostatnio czytane
Pomysły na lekkostrawną kolację [PORADNIK]
Pomysły na lekkostrawną kolację [PORADNIK]

Lekkostrawna kolacja to nie tylko obowiązek dla osób na diecie. To dobry sposób na smaczne zakończenie dnia i dobry sen. Sprawdź, co możesz zjeść!

Przepis na domowy sos tatarski
Przepis na domowy sos tatarski

Sos tatarski idealnie pasuje do faszerowanych jajek i wielkanocnych wędlin.

Popularne
Fakty i mity o waflach ryżowych
Fakty i mity o waflach ryżowych

Chcąc być świadomym tego, co jemy warto poznać wszystkie fakty i mity, które krążą wokół tej coraz popularniejszej przekąski.

Humus
Humus

Humus jest jedną z najpopularniejszych arabskich przekąsek. Jest spożywany z chlebkiem typu pita, lub nabierany na kawałki warzyw.