Jak zrobić sos serowy [PRZEPIS]
2015-04-01 14:41:28Sos serowy pasuje do wielu dań. Jego atutem jest proste wykonanie, mały zasób finansowy, a przede wszystkim czas. Jeśli macie ochotę na taki dip zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem!
Zobacz też: Jak zrobić sos czosnkowy [PRZEPIS]
Sos serowy nada się zarówno do makaronu, jak i ryżu, ale przede wszystkim jako dodatek do mięs, warzyw, a nawet prosty dip do nachosów. Taki sosik wkomponuje się świetnie w praktycznie każde danie. Pamiętajcie jednak o tym, że jedzony w nadmiarze jest niezdrowy, ma także dużo kalorii. Zatem co przemawia na jego korzyść? Wyśmienity smak! Zobaczcie, jak prosto wykonać sos serowy w swoim domu!
PRZEPISY NA SOS SEROWY
Sos serowy na bazie bulionu drobiowego ze śmietaną
Składniki
Woda ok. 150 ml
Bulion (kostka rosołowa drobiowa)
Ser topiony (lub inny ser wedle uznania)
Śmietana 12 lub 18 % (3 łyżki)
Tymianek
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy bulion ze 150 ml wody i kostki rosołowej drobiowej. Bulion musi się zagotować. Po zagotowaniu dodajemy serek topiony, najlepiej kremowy (bądź inny ser wedle własnego uznania - jeśli wybierzecie np. goudę pamiętajcie o tym, by posiekać ją w małe kawałki, ułatwi to jego rozpuszczenie się w wodzie). Gdy ser się roztopi dodajemy 3 łyżki śmietany, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minut, aż nasz sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy nasz serowy dip tymiankiem, solą i pieprzem. Możecie także dodać przyprawy wedle swojego gustu. I gotowe. Smacznego!
Możecie także wykonać swój sos serowy nieco inaczej - z wykorzystaniem mleka i mąki. Oto drugi przepis:
Składniki
2,5 łyżki masła
2,5 łyżki mąki
600 ml mleka
80-100g startego sera (gouda, cheddar)
sól
biały pieprz
Sposób przygotowania
Stopić masło na rozgrzanej patelni, dodać mąkę i gotować ok. 1-2 minut. Zdjąć z ognia, dolac mleko, mieszać aż do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami wedle uznania (np. czosnkiem i ziołami). Dodać ser, zdjąć z ognia, poczekać aż się rozpuści, całość wymieszać. Jeśli chcecie by wasz sos miał bardziej wyrazisty smak, dodajcie do zwykłego sera ser pleśniowy. Gotowe!
Wiosenne placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym >>
Ewa Wieczorska