Mielone z niespodzianką
2008-12-24 11:46:49- 300g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego)
- 4 jajka
- bułka tarta
- przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do zup i sosów Maggi, ew. majeranek)
Przygotowanie
1. 3 jajka gotujemy na twardo, zalewamy w skorupkach zimną wodą.
2. Mięso mielone mieszamy z 1 jajkiem i przyprawami. Jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, możemy dosypać trochę bułki tartej.
3. Ugotowane jajka obieramy i każde przekrajamy wzdłuż na połowę.
4. Każdą połówkę jajka „oklejamy” mięsem mielonym i obtaczamy w bułce tartej.
5. Smażymy na oleju ze wszystkich stron. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.
Do mięsa możemy dodać posiekany koperek lub startą cebulę albo czosnek. Gotowe klopsiki natomiast możemy też po usmażeniu przez kilka minut dusić w sosie pomidorowym i podawać z makaronem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)