5 pomysłów na domową lemoniadę
2023-07-12 00:48:27Lato to doskonały czas na delektowanie się orzeźwiającymi napojami, a jednym z ulubionych wariantów jest oczywiście lemoniada. Posiada dużo witamin i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Sprawdź kilka przepisów na domową lemoniadę.
Zobacz też: Jak dbać o skórę twarzy latem?
Kilka sposobów na przygotowanie domowej lemoniady:
- lemoniada cytrynowa
Najbardziej tradycyjna i uniwersalna wersja lemoniady to oczywiście ta na bazie świeżych cytryn. Wyciśnij sok z kilku soczystych cytryn, dodaj wodę, szczyptę cukru brązowego, a następnie dokładnie wymieszaj. Możesz dostosować ilość cukru do swoich preferencji smakowych. Możesz również dorzucić kilka listków świeżej mięty lub kilka kawałków pokruszonego lodu.
- lemoniada malinowa
Dla wszystkich fanów słodkich owoców jest również wersja lemoniady z malinami. Do klasycznej lemoniady cytrynowej dodaj garść świeżych malin i zmiksuj wszystko razem. Możesz przetrzeć napój przez sitko, jeśli wolisz napój bez pestek malin. Jeśli napój jest zbyt kwaśny, dodaj łyżkę miodu lub syropu klonowego.
- lemoniada arbuzowa
Arbuz to jeden z najbardziej uwielbianych owoców letnich. Błyskawicznie gasi pragnienie i posiada wiele cennych witamin. Letni owoc również można wykorzystać jako jeden ze składników lemoniady. Wyciśnij sok z cytryny, a następnie zmiksuj arbuza, aby uzyskać z niego miąższ. Połącz oba składniki i dodaj wodę. Jeśli chcesz podkręcić smak, spróbuj dodać kilka kropel soku z limonki.
- lemoniada miętowo-truskawkowa
To kolejna wariacja na temat tradycyjnej lemoniady, która dodaje nutki mięty i truskawek. Tym razem do naszej lemoniady nie potrzebujemy blendować owoców, zatem będzie to bardzo szybka wersja orzeźwiającego napoju. Wyciśnij sok z cytryny, a następnie dodaj kilka listków świeżej mięty i kilka pokrojonych na pół truskawek. Wymieszaj wszystko razem i dodaj wodę. Możesz również dodać trochę cukru lub miodu.
- lemoniada jagodowa
Tym razem głównym składnikiem będą jagody. Rozgnieć je na dole szklanki lub użyj blendera, aby uzyskać miąższ. Następnie dodaj cytrynę i odrobinę miodu. Wszystkie składniki zalej wodą z kilkoma kostkami lodu. Do udekorowania napoju możesz dodać liść świeżej mięty i kilka dodatkowych jagód.
PM
fot. mat. pras.