Ciasto z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe
2018-05-23 11:34:57Jedną z najbardziej charakterystycznych roślin wiosennych, z których można wyczarować przeróżne desery jest rabarbar. Może trochę niedoceniany, jest zdecydowanie świetnym składnikiem wielu słodkich potraw, kompotów czy wypieków. Ciasto rabarbarowe nie bez powodu uwielbiane jest przez dzieci i dorosłych, a jego smak przypomina nam beztroskie dzieciństwo i tradycyjne, domowe wypieki. Oto przepis na ciasto rabarbarowe, które na pewno polubicie.
Kruche ciasto z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe zawdzięcza swój niezwykły smak ciastu, które jest delikatne i wręcz rozpływa się w ustach Przygotowuje się je stosunkowo szybko, niestety...bardzo szybko znika z pola widzenia, bo uwielbiają je zazwyczaj wszyscy domownicy. Cały sekret ciasta z rabarbarem tkwi w długim "marynowaniu" rabarbaru w soku z cytryny i cukrze. Dzięki temu nasze ciasto jest mocno kwaskowate ale i słodkie.
Przepis na ciasto z rabarbarem
Do miski wsypujemy około 350 gram mąki tortowej i 3/4 kostki zimnego masła, szklankę drobnego cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie siekamy i łączymy ze sobą. Dodajemy 3 żółtka i całość jeszcze raz mieszamy, aby ciasto miało jednolitą konsystencję. Ciasto wsadzamy na godzinę do lodówki.
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy szklanką cukru i kilkoma łyżkami soku z cytryny. Rabarbar marynujemy przez około godzinę w lodówce.
Do miski wsypujemy szklankę brązowego cukru, 2 łyżeczki wiórków kokosowych i szklankę mąki. Dodajemy 1/3 kostki zimnego masła i palcami rozdrabniamy ciasto na kruszonkę.
Kruche ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim blaszkę posmarowaną masłem. Zapiekamy je przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto, na którym układamy odcedzony rabarbar. Ciasto z rabarbarem posypujemy kruszonką i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z bitą śmietaną i lodami lub posypujemy cukrem pudrem.
gol
fot. pixabay.com