Pestki z arbuza - właściwości i zastosowania
2018-10-22 11:31:07Pestki arbuza mogą być bardzo zdrową przekąską i mogą zastąpić na przykład paluszki czy czipsy. Są bogatym źródłem białka, zdrowego tłuszczu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Używane są między innymi w kuchni Bliskiego Wschodu, azjatyckiej, a także w Egipcie, Nigerii i Sudanie. Zobacz, jakie są właściwości i zastosowania pestek arbuza!
Właściwości i zastosowania pestek arbuza
Pestki arbuza zawierają wiele składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasz organizm. Posiadają między innymi argininy, czyli aminokwasy regulujące ciśnienie krwi i zapobiegające chorobom układu krążenia. Zawierają one także duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią nas przed wolnymi rodnikami, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę typu 2 czy chorób neurodegeneracyjnych.
Pestki arbuza mają również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zwalczają między innymi takie bakterie i grzyby, jak Escherichia coli czy Candida albican. Z kolei dzięki zawartości taniny, saponiny, flawonoidy i błonnika nierozpuszczalonego wykazują działanie obniżające poziom glukozy oraz zwiększające poziom insuliny. Chronią także komórki trzustki i zapobiegają ich obumieraniu, dzięki czemu mogą pomagać w leczeniu osobom cierpiącym na cykrzycę typu 1.
Z ostatnich badań wynika, że pestki arbuza mogą również pozytywnie wpływać na leczenie wrzodów żołądka. Wytworzony z nich ekstrakt zapobiega bowiem nadmiernemu wydzielaniu się soków oraz enzymów trawiennych.
Jak można wykorzystać pestki arbuza?
Jedną z metod na skorzystanie z leczniczych właściwości pestek arbuza jest jedzenie ich jako przekąski. Aby dodać im trochę więcej smaku, można uprażyć je w piekarniku z dodatkiem soli. Według medycyny ajurwedyjskiej spożywanie jednej łyżeczki pestek codziennie rano i wieczorem przez 3-4 tygodnie obniża ciśnienie krwi.
Z kolei herbata z pestek arbuza może być skuteczna przy robaczycach przewodu pokarmowego czy leczeniu infekcji układu moczowego, a spożywana przez kilka tygodni ma wspomagać pracę nerek. Jak przyrządzić taką herbatę? Do jej przygotowania potrzebnych będzie 20-30 pestek arbuza, które należy wysuszyć i zmielić, a następnie gotować przez 15 minut w 2 litrach wody. Napój należy wypić w ciągu dwóch dni i zrobić jeden dzień przerwy.
Właściwości zdrowotne wykazuje również olej z pestek arbuza. Posiada on działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Najprawdopodobniej ma to związek z hamowaniem syntezy serotoniny, histaminy i prostaglandyn, które są mediatorami stanu zapalnego. Olej z pestek arbuza chroni także wątrobę przed działaniem toksyn.
Pestki arbuza mają wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki zwartości wielu drogocennych składników odżywczych i antyoksydantów wzmaniają również włosy oraz zapobiegają wypryskom i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Mają także pozytywny wpływ na potencję u mężczyzn, a także są dobrym sposobem na uzupełnienie białka w diecie wegańskiej. Zobacz również, jak wybrać dobrego i dojrzałego arbuza!
PO
fot. www.pexels.com
źródło: www.poradnikzdrowie.pl