Baba miodowa z cynamonem
2009-03-12 12:37:09Składniki:
- 20 dag miodu,
- 40 dag mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 12, 5 dag śmietany 30%,
- 10 dag masła,
- 5 dag płatków migdałowych,
- 20 dag kandyzowanej skórki cytrynowej.
Przygotowanie
Utrzyj śmietanę masłem, miodem i jajkami. Wsyp: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj na jednolitą masę. Połącz z posiekaną skórką. Wlej do formy uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej pokruszonymi płatkami migdałowymi. Piecz w temp. 175 st. C przez 70 minut.
Marta Jadwiga Chowaniec
(marta.chowaniec@dlastudenta.pl)