Babka z winem musującym
2009-04-23 11:49:41- 4 jajka
- 250g cukru
- ¾ szkl. wina musującego
- ¾ szkl. oliwy lub oleju
- 2,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Buteleczka aromatu waniliowego lub starta skórka cytrynowa
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, wino musujące i oliwę. (proszek do pieczenia zawsze mieszamy najpierw z mąką, aby się równomiernie rozprowadził)
3. Dodajemy aromat waniliowy (lub skórkę z cytryny) i ubite na sztywno białka. Delikatnie ale dokładnie mieszamy.
4. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy na babkę. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 50 min (sprawdzamy wbijając patyczek, np. wykałaczkę, w ciasto – jeżeli po wyjęciu patyk jest suchy, ciasto jest upieczone)
W ostatniej chwili zorientowałam się, że pożyczyłam komuś mikser, ale udało się przyrządzić ciasto bez jego pomocy, chociaż ubijanie białek ręcznie to dość męcząca praca. Wszystkim wielbicielom kremów czekoladowych typu Nutella polecam posmarowanie kawałków babki tymi właśnie smakołykami. Nie przesłodzimy jej na pewno, bo babka jest mało słodka. Smakuje znakomicie także z bitą śmietaną i owocami.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)