Bogracz
2009-01-06 07:28:33Bogacz jest węgierską zupą. Ja przyrządzam go jednak na gęsto i podaję z pieczywem.
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duży seler
- 3 kolorowe papryki
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- przecier pomidorowy
- kostka rosołowa (najlepiej wołowa)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Wołowinę kroimy w cienkie paski i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju w dużym garnku.
2. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i zalewamy podsmażoną wołowinę. Przykrywamy i dusimy ok. 40min.
3. Warzywa kroimy (najlepiej w słupki) i dorzucamy do wołowiny, dolewamy przecier pomidorowy i dodajemy rozdrobniony czosnek. Doprawiamy i dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duży seler
- 3 kolorowe papryki
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- przecier pomidorowy
- kostka rosołowa (najlepiej wołowa)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Wołowinę kroimy w cienkie paski i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju w dużym garnku.
2. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i zalewamy podsmażoną wołowinę. Przykrywamy i dusimy ok. 40min.
3. Warzywa kroimy (najlepiej w słupki) i dorzucamy do wołowiny, dolewamy przecier pomidorowy i dodajemy rozdrobniony czosnek. Doprawiamy i dusimy aż wszystkie składniki będą miękkie.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)