Borówkowe ptasie mleczko
2009-08-06 12:45:09- Kostka masła
- Opakowanie biszkoptów
- 8 łyżeczek żelatyny
- 0,5 kg borówek
- 3 serki homogenizowane
- Szklanka śmietanki słodkiej do ubijania
- 2 łyżeczki cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Masło stapiamy na wolnym ogniu.
2. Biszkopty kruszymy, mieszamy z ciepłym, stopionym masłem.
3. Foremkę wykładamy folią. Następnie wykładamy foremkę przygotowaną masą biszkoptową. Umieszczamy foremkę w lodówce.
4. Borówki przebieramy, myjemy i suszymy. Odkładamy kilkanaście do dekoracji.
5. Borówki miksujemy. Ubijamy śmietankę z 2 łyżeczkami cukru i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie mieszając, łączymy z serkami homogenizowanymi.
6. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Po przestygnięciu łączymy z masą.
7. Masę dokładnie mieszamy. Gdy zacznie tężeć przelewamy do foremki keksówki i wstawiamy do lodówki.
8. Podajemy przybrane bitą śmietaną i borówkami.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)