Brokuły z fetą
2009-10-01 15:48:17Składniki:
- Brokuły (mogą być mrożone)
- Ser feta
- Ziarna słonecznika
- Majonez
- Jogurt naturalny
- Czosnek
Przygotowanie:
1. Brokuły blanszować (jeżeli używamy zamrożonych – gotować 2-3 minuty) i ostudzić przelewając zimną wodą. Przełożyć do miski.
2. Ser feta pokroić w kostkę i ułożyć na brokułach. Całość posypać ziarnami słonecznika.
3. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i rozdrobnionym czosnkiem.
4. Zalać sałatkę sosem. Nie mieszać.
Sałatkę równie dobrze możemy przygotowywać już w porcjach układając składniki w podanej kolejności na talerzach lub w salaterkach. Do sosu możemy dodać soli i ziół prowansalskich, a poza fetą – sera typu Lazur (z niebieską pleśnią).
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)