Co podać w Sylwestrową noc?
2008-12-30 12:07:34Organizując u siebie Sylwestra musimy ustalić jakieś menu na tą wyjątkową noc. Od nas zależy, czy ograniczymy się do chipsów i paluszków, czy jednak zechcemy kulinarnie ”poszaleć” i podać coś, co na pewno zaspokoi głód i będzie alternatywą dla wszechobecnych chipsów.
Proponuję, żeby podczas imprezy podać np. 3 dania o określonych godzinach a w międzyczasie niech nie zabraknie na stole drobnych przekąsek. Najlepiej jeżeli przekąski te będą wielkości jednego kęsa – nie mamy wtedy problemów z sztućcami, talerzami itd. – wystarczą serwetki. Moje propozycje to:
1. koreczki – ser z winogronem, kawałek dobrej kiełbasy i ogórka kiszonego, suszona śliwka i wędzony boczek. Oczywiście możemy koreczki robić z czego nam się tylko podoba – pomidorki koktajlowe świetnie się do tego nadają, podobnie jak mini-mozzarella czy oliwki. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że niektóre produkty wyglądają mało atrakcyjnie po kilku godzinach stania na stole. Najlepszym wyjściem jest ich nie używanie lub… zrobienie koreczków tak przepysznych, że znikną w mgnieniu oka
2. piętrowe kanapeczki – cieniutkie kromki chleba (najlepiej pumpernikla) smarujemy dosyć grubo serkami topionymi, masłem lub pastami, układamy jedną na drugiej. Górnej nie smarujemy. Lekko dociskamy, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem za pomocą małej szklanki lub okrągłej foremki wycinamy z chleba mniejsze okrągłe kanapeczki. Wierzch każdej można lekko posmarować masłem lub serkiem i ozdobić kawałkiem pomidora, ogórka lub pietruszką.
3. jeżeli decydujemy się jednak na chipsy, podajmy je inaczej niż zazwyczaj – z dipami. Można kupić gotowe dipy z słoiczkach, można też samemu przyrządzić sosy. Ja podaję często z sosem czosnkowym lub dobrą musztardą. Możemy też np. wymieszać twarożek wiejski z tartą papryką i słodką papryką w proszku, albo majonez z ketchupem. Najlepsze są w tym przypadku chipsy z pszennej tortilli.
Oprócz przekąsek proponuję podać jedną sałatkę (najlepiej w miarę sycącą – na bazie ryżu, makaronu lub ziemniaków), jedno danie ciepłe (np. leczo, bigos, krokiety z barszczem, bogracz) i deser. Co do deseru polecam lody – szybkie w przygotowaniu i wymagające małego nakładu pracy – przekładamy do pucharków i dekorujemy owocami. Możemy podać owoce w galaretce lub bardziej ambitni mogą podać mieszankę owoców w wydrążonej połówce pomarańczy (pamiętajmy, żeby na każdego gościa przypadła przynajmniej jedna porcja!). Posiadacze naczynia do Fondue mogą podać roztopioną czekoladę, w której goście będą maczać kawałki owoców i wafelki.
Co do alkoholu - każdy wie najlepiej po czy dobrze się bawi. U mnie na pewno nie zabraknie Sangrii i kolorowych drinków podawanych w udekorowanych owocami szklankach. Polecam bardzo kobiecy drink na bazie zmiksowanych owoców – kawałki banana, melona i ananasa wrzucamy do blendera, dolewamy soku ananasowego (ew. egzotycznego) i miksujemy. Wlewamy do szklanek dolewając białego rumu.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Proponuję, żeby podczas imprezy podać np. 3 dania o określonych godzinach a w międzyczasie niech nie zabraknie na stole drobnych przekąsek. Najlepiej jeżeli przekąski te będą wielkości jednego kęsa – nie mamy wtedy problemów z sztućcami, talerzami itd. – wystarczą serwetki. Moje propozycje to:
1. koreczki – ser z winogronem, kawałek dobrej kiełbasy i ogórka kiszonego, suszona śliwka i wędzony boczek. Oczywiście możemy koreczki robić z czego nam się tylko podoba – pomidorki koktajlowe świetnie się do tego nadają, podobnie jak mini-mozzarella czy oliwki. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że niektóre produkty wyglądają mało atrakcyjnie po kilku godzinach stania na stole. Najlepszym wyjściem jest ich nie używanie lub… zrobienie koreczków tak przepysznych, że znikną w mgnieniu oka
2. piętrowe kanapeczki – cieniutkie kromki chleba (najlepiej pumpernikla) smarujemy dosyć grubo serkami topionymi, masłem lub pastami, układamy jedną na drugiej. Górnej nie smarujemy. Lekko dociskamy, wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem za pomocą małej szklanki lub okrągłej foremki wycinamy z chleba mniejsze okrągłe kanapeczki. Wierzch każdej można lekko posmarować masłem lub serkiem i ozdobić kawałkiem pomidora, ogórka lub pietruszką.
3. jeżeli decydujemy się jednak na chipsy, podajmy je inaczej niż zazwyczaj – z dipami. Można kupić gotowe dipy z słoiczkach, można też samemu przyrządzić sosy. Ja podaję często z sosem czosnkowym lub dobrą musztardą. Możemy też np. wymieszać twarożek wiejski z tartą papryką i słodką papryką w proszku, albo majonez z ketchupem. Najlepsze są w tym przypadku chipsy z pszennej tortilli.
Oprócz przekąsek proponuję podać jedną sałatkę (najlepiej w miarę sycącą – na bazie ryżu, makaronu lub ziemniaków), jedno danie ciepłe (np. leczo, bigos, krokiety z barszczem, bogracz) i deser. Co do deseru polecam lody – szybkie w przygotowaniu i wymagające małego nakładu pracy – przekładamy do pucharków i dekorujemy owocami. Możemy podać owoce w galaretce lub bardziej ambitni mogą podać mieszankę owoców w wydrążonej połówce pomarańczy (pamiętajmy, żeby na każdego gościa przypadła przynajmniej jedna porcja!). Posiadacze naczynia do Fondue mogą podać roztopioną czekoladę, w której goście będą maczać kawałki owoców i wafelki.
Co do alkoholu - każdy wie najlepiej po czy dobrze się bawi. U mnie na pewno nie zabraknie Sangrii i kolorowych drinków podawanych w udekorowanych owocami szklankach. Polecam bardzo kobiecy drink na bazie zmiksowanych owoców – kawałki banana, melona i ananasa wrzucamy do blendera, dolewamy soku ananasowego (ew. egzotycznego) i miksujemy. Wlewamy do szklanek dolewając białego rumu.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: catering dania na sylwestra sylwester w domu przygotowania sylwestrowe