Ćwikła
2008-11-05 15:53:39Składniki:
- 1,5 kg buraków ćwikłowych
- cukier
- sól
- chrzan tarty w słoiczku
Wykonanie:
1. Buraki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać cały garnek wodą i nastawić na średnim ogniu.
2. Gotować 2-3 godziny dopóki buraki nie zmiękną, większe sztuki można poprzecinać na połówki, należy badać widelcem czy już są miękkie czy nie, jeśli tak to wyłączyć, odcedzić i czekać, aż przestygną.
3. Obrać ze skórki, i utrzeć na tarku. Następnie posolić, można dodać łyżeczkę octu winnego czerwonego, łyżeczkę cukru i kilka łyżeczek chrzanu tartego, w zależności od upodobań.
4. Doskonały dodatek do mięs, sałatek warzywnych, rolad mięsnych czy samych ziemniaków.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
- 1,5 kg buraków ćwikłowych
- cukier
- sól
- chrzan tarty w słoiczku
Wykonanie:
1. Buraki dokładnie wyszorować, włożyć do dużego garnka, zalać cały garnek wodą i nastawić na średnim ogniu.
2. Gotować 2-3 godziny dopóki buraki nie zmiękną, większe sztuki można poprzecinać na połówki, należy badać widelcem czy już są miękkie czy nie, jeśli tak to wyłączyć, odcedzić i czekać, aż przestygną.
3. Obrać ze skórki, i utrzeć na tarku. Następnie posolić, można dodać łyżeczkę octu winnego czerwonego, łyżeczkę cukru i kilka łyżeczek chrzanu tartego, w zależności od upodobań.
4. Doskonały dodatek do mięs, sałatek warzywnych, rolad mięsnych czy samych ziemniaków.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)