Czekolada - słodka używka
2009-06-02 13:09:03Skąd bierze się uczucie błogości i dobry nastrój po zjedzeniu czekolady?
Majowie stworzyli pierwszą gorącą czekoladę. W swych początkach była ona jednak gorzką emulsją. Na przestrzeni wieków receptura jej wyrobu została na tyle ulepszona, że dziś nie wielu z nas potrafi oprzeć się jej słodyczy.
Czekoladę sporządza się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub tłuszczu cukierniczego, substancji słodzących i wielu innych dodatków. Najczęściej spotykamy ją w postaci tabliczek, jednak np. w Meksyku najpopularniejszą postacią czekolady jest napój przyrządzany na bazie wody lub mleka.
Dziś czekolada ma wiele smaków i form: znawcy czekolady twierdzą, że jedynie gorzka zasługuje na miano prawdziwej czekolady, zaś biała nie jest nią w ogóle (i jest w tym trochę racji – w końcu do jej wyrobu nie używa się miazgi kakaowej). Czekolada opanowała przemysł cukierniczy – jej wyrób jest już nie tylko rzemiosłem, ale sztuką – tworzy się z niej misterne figurki oraz imponujące rzeźby.
Czekolada charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną – 100g to ok. 500-600 kcal. Zawiera też sporo tłuszczu i cukrów prostych, nie jest więc wskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie (a także dla osób dbających o linię). Czekolada zawiera również magnez, najważniejszy pierwiastek w walce ze stresem oraz niewielkie ilości kofeiny.
Skąd bierze się uczucie błogości i dobry nastrój po zjedzeniu czekolady? Po pierwsze jest to działanie cukru, który zwykle nieco nas rozleniwia. Z drugiej strony czekolada zawiera niewielkie ilości substancji psychoaktywnych, które wyzwalają w naszym organizmie produkcję serotoniny – potocznie zwanej hormonem szczęścia. Stąd też jej działanie przeciwdepresyjne.
Nie ma chyba nic prostszego na poprawę złego humoru, niż sięgnięcie po kostkę czekolady. Warto jednak pamiętać że wszystko ma swoje wady i zalety – nawet coś tak niebiańsko pysznego jak czekolada...
Małgorzata Dudek
(malgorzata.dudek@dlalejdis.pl)
Majowie stworzyli pierwszą gorącą czekoladę. W swych początkach była ona jednak gorzką emulsją. Na przestrzeni wieków receptura jej wyrobu została na tyle ulepszona, że dziś nie wielu z nas potrafi oprzeć się jej słodyczy.
Czekoladę sporządza się z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub tłuszczu cukierniczego, substancji słodzących i wielu innych dodatków. Najczęściej spotykamy ją w postaci tabliczek, jednak np. w Meksyku najpopularniejszą postacią czekolady jest napój przyrządzany na bazie wody lub mleka.
Dziś czekolada ma wiele smaków i form: znawcy czekolady twierdzą, że jedynie gorzka zasługuje na miano prawdziwej czekolady, zaś biała nie jest nią w ogóle (i jest w tym trochę racji – w końcu do jej wyrobu nie używa się miazgi kakaowej). Czekolada opanowała przemysł cukierniczy – jej wyrób jest już nie tylko rzemiosłem, ale sztuką – tworzy się z niej misterne figurki oraz imponujące rzeźby.
Czekolada charakteryzuje się wysoką wartością energetyczną – 100g to ok. 500-600 kcal. Zawiera też sporo tłuszczu i cukrów prostych, nie jest więc wskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie (a także dla osób dbających o linię). Czekolada zawiera również magnez, najważniejszy pierwiastek w walce ze stresem oraz niewielkie ilości kofeiny.
Skąd bierze się uczucie błogości i dobry nastrój po zjedzeniu czekolady? Po pierwsze jest to działanie cukru, który zwykle nieco nas rozleniwia. Z drugiej strony czekolada zawiera niewielkie ilości substancji psychoaktywnych, które wyzwalają w naszym organizmie produkcję serotoniny – potocznie zwanej hormonem szczęścia. Stąd też jej działanie przeciwdepresyjne.
Nie ma chyba nic prostszego na poprawę złego humoru, niż sięgnięcie po kostkę czekolady. Warto jednak pamiętać że wszystko ma swoje wady i zalety – nawet coś tak niebiańsko pysznego jak czekolada...
Małgorzata Dudek
(malgorzata.dudek@dlalejdis.pl)
Słowa kluczowe: czekolada, słodycze, cukier, magnez