Dieta dla mózgu - co jeść, aby zwiększyć swoją koncentrację?
2018-10-08 13:50:12Dieta ma bezpośredni wpływ na nasz wygląd, samopoczucie, a nawet na kondycję naszego mózgu. Odpowiednie odżywianie się jest szczególnie ważne w przypadku zwiększonego wysiłku umysłowego. Może ono sprawić, że będziemy bardziej skoncentrowani, a także polepszy się nasza pamięć. Zobacz, jak powinna wyglądać dieta dla mózgu!
Składniki ważne w diecie dla mózgu
Węglowodany złożone
Głównym paliwem naszego mózgu jest tlen i glukoza, której
źródłem są między innymi węglowodany złożone. Spożywając cukry proste,
sprawiamy, że nasz organizm dostaje dużą dawkę energii, którą wykorzystuje w
bardzo krótkim czasie. Może to spowodować spadek koncentracji, drażliwość i
zmęczenie. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku glukozy wyprodukowanej z
węglowodanów złożonych. Jest ona bowiem uwalniana do organizmu stopniowo, przez
co może być wykorzystana w bardziej efektywny sposób. Produkty zawierające
węglowodany złożone to między innymi kasza, otręby, pełnoziarniste pieczywo,
ziarna czy niełuskany ryż, a także warzywa strączkowe, takie jak soczewica i
fasola.
Tłuszcze nienasycone
Tłuszcze nienasycone to kwasy Omega-3 oraz Omega-6. Ich
niedobór powoduje zmniejszenie się ilości serotoniny oraz hormonów szczęścia,
co może prowadzić do występowania obniżonego nastroju, a nawet depresji. Dzieje
się tak dlatego, że kwasy Omega-3 oraz Omega-6 są odpowiedzialne za prawidłowe
funkcjonowanie neuronów w naszym mózgu, a także przyśpieszają wysyłanie
impulsów. Tłuszcze nienasycone w postaci kwasów Omega-3 można znaleźć w
tłustych rybach morskich, takich jak makrela, łosoś, a także w owocach morza.
Występują one również w oleju lnianym czy orzechach włoskich. Z kolei kwasy
Omega-6 znajdziemy w takich produktach, jak pestki dyni i słonecznika, sezamie,
migdałach, orzechach ziemnych czy awokado.
Witaminy z grupy B
Bardzo ważnym składnikiem w diecie dla mózgu są także witaminy
z grupy B, takie jak witamina B4 czy niacyna. Są one odpowiedzialne za
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego w naszym organizmie, a ich niedobory
skutkują pogorszeniem się pamięci, kłopotami ze snem oraz koncentracją.
Witaminy z grupy B można znaleźć między innymi w soi, pieczywie z pełnego
przemiału, tuńczyku, wątróbce, orzeszkach ziemnych, pistacjach czy kaszy
gryczanej.
Witaminy A, C i E
Witamina A pojawia się w naszym organizmie za sprawą
beta-karotenu, który możemy znaleźć w marchewce, dyni, papai, melonach czy
mango. Poprawia ona naszą pamięć oraz usprawnia pracę komórek mózgowych.
Witamina C chroni nasz mózg przed stresem oksydacyjnym oraz zmianami, które
pojawiają się w nim wraz z wiekiem. Zwiększa ona również produkcję serotoniny
odpowiedzialnej za nasz nastrój. Znajdziemy ją we wszystkich owocach
cytrusowych. Witamina E również ma pozytywny wpływ na naszą pamięć oraz chroni
nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Występuje w takich produktach
jak jajka, migdały, olej słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy, mąka
pełnoziarnista, mleko oraz zielonych warzywach, takich jak brukselka.
Jakie jeszcze produkty powinny znaleźć się w diecie dla mózgu?
Podczas zwiększonego wysiłku umysłowego warto włączyć do diety produkty takie jak kiełki pszenicy, zawierające lecytynę, owoce pestkowe i rodzynki zawierające żelazo, banany, pomarańcze, pomidory i ziemniaki zawierające potas, a także kakao czy płatki owsiane zawierające duże ilości magnezu.
Podczas nauki, oprócz zmian w diecie, pomocne mogą okazać się również ćwiczenia oraz spacery na świeżym powietrzu, dzięki którym zwiększysz ilość tlenu w organizmie. Pamiętaj także o wystarczającej ilości snu, podczas którego mózg odpoczywa i uporządkowuje zebrane podczas całego dnia informacje.
PO
fot. www.pexels.com