Dlaczego warto jeść śliwki?
2022-10-12 11:28:53Wraz z nadejściem jesieni przyszedł czas na kolejne owoce sezonowe, do których zaliczają się również śliwki. Mimo że nadal są one dość niedoceniane na polskim rynku, to jednak coraz więcej osób zaczyna chętnie po nie sięgać. Dlaczego warto częściej je spożywać i jakie przetwory można z nich zrobić?
Zobacz też: Gdzie można przechowywać przetwory?
Mirabelki, renklody i węgierki, czyli różne odmiany śliwek
Nie da się ukryć, że śliwa nie jest zbyt wymagającym drzewem, jeśli chodzi o uprawę, dlatego od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród ogrodników. Wbrew pozorom wybór ulubionego gatunku nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Na świecie występuje bowiem ponad 6000 odmian śliwek! Poszczególne rodzaje różnią się między sobą nie tylko smakiem i pochodzeniem, ale również czasem kwitnienia i owocowania, kolorem oraz rozmiarem. Ze względu na kształt i wielkość można podzielić owoce m.in. na mirabelki, renklody i węgierki. Warto przy tym wspomnieć, że należące do odmiany deserowej renklody dzielą się jeszcze na mniejsze podrodzaje, do których zalicza się renklodę zieloną, althanę i ulenę. Z kolei wśród węgierek można wyróżnić węgierkę zwykłą, włoską i łowicką. Prawdopodobnie to właśnie te gatunki goszczą najczęściej na polskich stołach i cieszą się największą popularnością wśród koneserów.
Właściwości śliwek
Wśród argumentów przemawiających za spożywaniem większej ilości śliwek znajdują się ich ogromne wartości odżywcze i lecznicze. Te uwielbiane przez wielu sezonowe owoce są bogatym źródłem składników mineralnych oraz witamin, takich jak witamina A, C, E, B6 i K. Ponadto zawierają w sobie duże ilości pektyn, które mają bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy. Przede wszystkim regulują procesy trawienia i zapobiegają zaparciom, co może okazać się niezwykle pomocne dla osób borykających się z problemami z wypróżnianiem. Dodatkowo zwiększają apetyt i pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, przyczyniając się tym samym do zahamowania starzenia się komórek skóry. Śliwki powodują również wzrost estrogenów, dlatego ich jedzenie jest szczególnie rekomendowane dla kobiet w okresie menopauzy. O regularne spożywanie tych owoców powinny zadbać też osoby, u których istnieje ryzyko wystąpienia osteoporozy. Zawarte w nich składniki skutecznie uzupełniają ubytki kostne i wzmacniają ich budowę.
Pomysły na przetwory ze śliwek
Ze względu na swoje walory smakowe śliwki są bardzo często wykorzystywane do przygotowania różnego rodzaju dań i przetworów na zimę. Podstawowym sposobem przyrządzania tych owoców jest zrobienie z nich uwielbianych przez wielu ludzi kompotów, marmolad oraz powideł. Równie dobrym pomysłem są marynaty i sosy śliwkowe, które doskonale komponują się z potrawami mięsnymi. Podczas letnich upałów niezastąpione mogą okazać się sorbety, a w czasie chłodnych, jesiennych wieczorów — aromatyczne ciasta z kruszonką. W ostatnich latach coraz więcej osób decyduje się też na suszenie dojrzałych śliwek lub nawet kiszenie ich w słoikach, co stanowi ciekawą alternatywę dla owoców przyrządzanych w occie.
WG
fot. pixabay
Źródło: niezalezna.pl, tvn24.pl, szefsmaku.pl