Herbaciany krem i mleczko herbaciane
2010-05-24 11:01:05Filiżanka smaków i aromatów orientu z połączona z płatkami kwiatów sprawi przyjemność każdej mamie nie tylko w dniu jej święta. Jej tajemnica tkwi w połączeniu szlachetnych liści herbacianych z delikatnymi płatkami róży, nagietka czy bławatka. Zamknięte w jedwabistych torebkach w kształcie piramidek herbaty Irving kuszą, zaspokajają pragnienie i pobudzają zmysły, stają się inspiracją do kuchennych eksperymentów.
Biała herbata z płatkami róży i nagietka
Oryginalne połączenie liści herbacianych z płatkami kwiatów róży i nagietka. Wyraźnie jaśniejszy napar niż herbaty zielonej oraz subtelniejszy smak z wyczuwalną nutą słodkiej róży i orzeźwiającego nagietka i delikatnej truskawki. Z uwagi na znacznie większą zawartość teiny w porównaniu do innych odmian herbaty, biała posiada silne właściwości orzeźwiające i pobudzające. Biała herbata to najszlachetniejszy, ale też najrzadziej spotykany gatunek. Uzyskuje się ją wyłącznie z pąków liściowych a jej produkcja jest limitowana i rygorystyczna. Dlatego wśród koneserów tego napoju cieszy się tak dużym uznaniem.
Herbaciany krem dla mamy
Czas przygotowania: 20min
Składniki:
torebka żelatyny
2 jaja
250 ml ubitej śmietany
50 ml rumu
2 morele
7 dag cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru (dodatkowo)
3 saszetki - piramidki Herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka
Sposób przygotowania: Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.
Czarna herbata z płatkami róży i bławatka
Wyjątkowe połączenie szlachetnych liści herbacianych z delikatnymi płatkami kwiatów róży i bławatka. Przepiękny zapach prawdziwej, czarnej herbaty połączony z delikatnym aromatem kwiatów. Niezwykle esencjonalna o przepięknym wyglądzie – liście czarnej herbaty połączone z niebieskimi płatki bławatka i herbacianej róży. To herbata o najbogatszym i najbardziej intensywnym bukiecie aromatów. Doskonała zarówno dla koneserów mocnego naparu jak i tych, którzy cenią sobie lekkie, kwiatowe aromaty.
Mleczko herbaciane z malinami i syropem balsamicznym
Czas przygotowania: 50 min.
Składniki:
600ml śmietanki 18%
2 jaja
4 żółtka
½ szklanki cukru
150 ml octu balsamicznego
świeże maliny
2 piramidki IRVING herbata czarna z płatkami róży i bławatka
Sposób przygotowania: Zagotować śmietankę, zaparzyć w niej herbatę, odstawić na kilka min. Jaja i żółtka ubić z połową cukru, powoli dodać śmietankę. Masę piec w kąpieli wodnej w foremkach przez 35 min w temp. 180 st. Ocet balsamiczny z pozostałym cukrem gotować na wolnym ogniu do uzyskania gęstego syropu.
JJ/ip
Biała herbata z płatkami róży i nagietka
Oryginalne połączenie liści herbacianych z płatkami kwiatów róży i nagietka. Wyraźnie jaśniejszy napar niż herbaty zielonej oraz subtelniejszy smak z wyczuwalną nutą słodkiej róży i orzeźwiającego nagietka i delikatnej truskawki. Z uwagi na znacznie większą zawartość teiny w porównaniu do innych odmian herbaty, biała posiada silne właściwości orzeźwiające i pobudzające. Biała herbata to najszlachetniejszy, ale też najrzadziej spotykany gatunek. Uzyskuje się ją wyłącznie z pąków liściowych a jej produkcja jest limitowana i rygorystyczna. Dlatego wśród koneserów tego napoju cieszy się tak dużym uznaniem.
Herbaciany krem dla mamy
Czas przygotowania: 20min
Składniki:
torebka żelatyny
2 jaja
250 ml ubitej śmietany
50 ml rumu
2 morele
7 dag cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki cukru (dodatkowo)
3 saszetki - piramidki Herbaty białej Irving Oriental Gardens z płatkami róży i nagietka
Sposób przygotowania: Zaparzyć herbatę (4-5 minut) w 500ml wrzątku. Żółtka, cukier i sól utrzeć, dodać rozpuszczoną żelatynę, wystudzoną herbatę, pokrojoną w krążki jedna morelę, 40 ml rumu. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Sztywno ubite białka i śmietankę nałożyć na wierzch. Posypane cukrem i skropione rumem kawałki drugiej moreli włożyć do miski lub do szerokich kieliszków do wina. Na wierzch nałożyć herbaciany krem. Podawać dobrze schłodzone.
Czarna herbata z płatkami róży i bławatka
Wyjątkowe połączenie szlachetnych liści herbacianych z delikatnymi płatkami kwiatów róży i bławatka. Przepiękny zapach prawdziwej, czarnej herbaty połączony z delikatnym aromatem kwiatów. Niezwykle esencjonalna o przepięknym wyglądzie – liście czarnej herbaty połączone z niebieskimi płatki bławatka i herbacianej róży. To herbata o najbogatszym i najbardziej intensywnym bukiecie aromatów. Doskonała zarówno dla koneserów mocnego naparu jak i tych, którzy cenią sobie lekkie, kwiatowe aromaty.
Mleczko herbaciane z malinami i syropem balsamicznym
Czas przygotowania: 50 min.
Składniki:
600ml śmietanki 18%
2 jaja
4 żółtka
½ szklanki cukru
150 ml octu balsamicznego
świeże maliny
2 piramidki IRVING herbata czarna z płatkami róży i bławatka
Sposób przygotowania: Zagotować śmietankę, zaparzyć w niej herbatę, odstawić na kilka min. Jaja i żółtka ubić z połową cukru, powoli dodać śmietankę. Masę piec w kąpieli wodnej w foremkach przez 35 min w temp. 180 st. Ocet balsamiczny z pozostałym cukrem gotować na wolnym ogniu do uzyskania gęstego syropu.
JJ/ip
Słowa kluczowe: herbata, krem herbaciany, mleczko herbaciane, irving, herbata mrożona