Zdrowie - Kobieta

Jedz i pij witaminy – na zdrowie!

2010-02-04 21:19:21

Każde warzywo i owoc, każda szklanka soku kryje w sobie olbrzymie bogactwo witamin i składników odżywczych, które doskonale wzmacniają nasz organizm, sprawiając, że jesteśmy pełni energii i witalności. Aby dobrze zbilansować swoją dietę, warto wiedzieć, w czym kryją się najważniejsze dla organizmu składniki – czyli kluczowe witaminy i minerały.

5 porcji dla dobrego bilansu
5 porcji warzyw, owoców lub soku to rekomendowane przez dietetyków dzienne spożycie tych produktów. Zachowanie takiej liczby porcji sprawia, że witaminy, których nasz organizm nie jest w stanie magazynować, są mu dostarczane w sposób ciągły. Pojedyncza porcja to średniej wielkości owoc, warzywo lub szklanka soku.

Wprowadzenie tej zasady do rodzinnego jadłospisu, to najbardziej naturalny sposób na zdrowie i doskonałe samopoczucie. Jeśli jednak wiemy, że brakuje nam witamin z poszczególnej grupy, warto tak zbilansować swoje posiłki, aby najwięcej było w nich tych warzyw, owoców i soków, które dostarczą nam brakującego składnika.

Zestaw obowiązkowy
Są jednak i takie elementy, które warto, aby znalazły się w codziennej diecie każdego z nas. Przede wszystkim jest to likopen. Zgodnie ze wskazówkami naukowców, każdego dnia powinniśmy dostarczać go naszemu organizmowi, gdyż pozostaje on jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, walczących ze szkodliwymi, wolnymi rodnikami.

Na szczęście o likopen nie jest trudno! Na pewno nie brakuje go Włochom i Węgrom, ponieważ najwięcej jest go w pomidorach i czerwonej papryce, a zwłaszcza tych duszonych i gotowanych, dlatego jego duże ilości kryją się w zupach, sosach, leczo, ale także w soku pomidorowym, koncentracie pomidorowym czy ketchupie. Znajdziemy go także w czerwonych grejpfrutach i w arbuzach.

W naszej diecie nie może też zabraknąć witaminy C, która sprzyja lepszemu przyswajaniu żelaza i stymuluje układ odpornościowy. Poza sokami i owocami cytrusowymi znajdziemy ją także w natce pietruszki, czerwonej papryce, jarmużu, brokułach i czarnych porzeczkach. Są to w większości warzywa i owoce dostępne przez cały rok, więc nie trudno skomponować swoje posiłki tak, aby witaminy C w nich nie zabrakło. Soczek pomarańczowy podany dziecku do szkoły to najprostszy sposób, aby i naszym pociechom nie brakowało witaminy C.

Dla zdrowia i urody
Jedną z ważnych dla organizmu witamin jest witamina E – zawarta w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach, białej kapuście, brokułach, dyni, jagodach, która nie tylko przeciwdziała wolnym rodnikom, ale też pozwala nam zachować piękny i młody wygląd, gdyż poprawia elastyczność i miękkość naskórka.

Witamina A, czyli beta-karoten, ważna jest dla naszego wzroku. Znajduje się w wielu owocach i warzywach, m.in. marchwi, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, czerwonej papryce, dyni, mango, morelach. Warto więc pić także soki marchwiowo-owocowe. W warzywach i owocach znajdziemy też cynk – zawarty w cytrusach, morelach czy brzoskwiniach, który korzystnie wpływa na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A, oraz selen – obecny w cytrusach i awokado, który wzmacnia odporność oraz wspomaga działanie witaminy E.

Ekspert radzi
Wszyscy wiemy o tym, że warzywa, owoce i soki muszą być elementem naszej diety, nie zawsze jednak mamy świadomość, że jest to nie tylko korzystne zalecenie, ale przede wszystkim niezbędna zasada, którą powinniśmy stosować przy każdym posiłku. Do jedzenia 5 porcji warzyw, owoców i picia soku namawia dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, w której opinii: „Spożywanie odpowiedniej ich ilości, czyli co najmniej 5 porcji dziennie, działa ochronnie na organizm człowieka, a także wpływa na dobre samopoczucie. Ponadto żywność jest najbardziej fizjologicznym sposobem dostarczania witamin i składników mineralnych. Co istotne, w postaci naturalnej nie sposób przedawkować witamin, co jest ważne zwłaszcza w przypadku witaminy A, dlatego najbezpieczniejszym sposobem jej stosowania okazuje się dieta zawierająca produkty będące jej bogatym źródłem. Do każdego posiłku powinny być dodawane owoce lub warzywa, jako źródło witamin i składników mineralnych. Często witaminy i składniki mineralne uzupełniają się, np. selen wspomaga działanie witaminy E przeciw wolnym rodnikom. Natomiast cynk z jednej strony sam wykazuje działanie przeciwutleniające, z drugiej wspomaga metabolizm witaminy A. Dlatego korzystnym jest kojarzenie produktów będących dobrym źródłem wielu składników w jednym daniu”.

Bądź piękna na wiosnę!
Chwila, gdy za oknami topi się śnieg i zaczynają nas rozpieszczać pierwsze promienie wiosennego słońca, to nie tylko sygnał, że kończy się sezon zimowy, ale także przypomnienie, że czas zadbać o dostarczenie organizmowi właściwej porcji witamin, które pozwolą nam z energią wkroczyć w nową porę roku!

Na nadejście wiosny czekamy z reguły już od pierwszych jesiennych dni. Ta pora roku, kiedy przyroda budzi się do życia, a my odświeżamy swoją garderobę, szykujemy się na dłuższe dni i ładniejszą pogodę, jest ulubioną dla większości z nas.

Chcesz być zdrowa, uśmiechnięta i pełna optymizmu na wiosnę? Jedz warzywa, owoce i pij soki! Ta sama rada zadziała, jeśli w czasie przesilenia wiosennego czujesz, że brakuje Ci energii, stajesz się senna i już od rana odczuwasz zmęczenie. Naturalnym sposobem na wzmocnienie osłabionego organizmu jest wtedy odpowiednie zbilansowanie swojej diety, tak, aby cenne składniki zostały w niej właściwie rozłożone na 5 porcji.

Nowości na stole
Wiosna to oczywiście bogactwo nowalijek, po które warto sięgnąć. Rzodkiewka, sałata, szczypiorek, pomidory i ogórki mogą z powodzeniem zastąpić kiszonki po które chętnie sięgaliśmy zimą. Młode warzywa są nie tylko smaczne, ale też doskonale przyozdabiają nasz talerz. Nie wiesz, jak skomponować zdrowe, wiosenne śniadanie?

Pomieszaj twarożek z łyżką jogurtu naturalnego, dodaj do niego posiekane rzodkiewki i szczypiorek, całość przypraw solą, pieprzem, a jeśli lubisz świeże zioła, to bazylia i mięta mogą być ciekawym uzupełnieniem tej kompozycji. Podawaj z razowym pieczywem i szklanką soku jabłkowego. Możesz być pewna, że po tak zdrowym pierwszym posiłku nie zabraknie ci energii przez cały dzień.

Zdrowo i dla urody
Jeśli martwi cię blada cera i pozbawione blasku włosy, to mamy dla ciebie dobrą wiadomość – gdy włączysz do swojej diety 5 porcji warzyw, owoców lub soku, możesz zapomnieć o takich problemach. Pełna blasku skóra i lśniące włosy to nie tylko efekt stosowania kosmetyków, ale także rezultat spożywania warzyw i owoców oraz picia soków bogatych w witaminy A, E i C. Przyswoimy je, zjadając marchew, orzechy i migdały, natkę pietruszki, czerwoną paprykę, brokuły, czarne porzeczki, pomarańcze, a także pijąc soki cytrusowe i marchwiowe. Dodatkowo ważne jest, aby nasze posiłki zawierały cynk, selen i miedź, który znajdziemy w kokosie, orzechu nerkowca czy marchewce.

Owocowa energia
Na wiosnę nie możemy też zapominać o owocach, które są doskonałym źródłem zdrowej energii. Jeśli chcesz zapewnić sobie w czasie godzin pracy przypływ nowych sił i zadbać o formę, zamiast obiadu w firmowej stołówce zjedz przyniesioną z domu sałatkę, w której umiejętnie połączysz warzywa i owoce. My proponujemy ciekawe i pełne witamin zestawienie pomarańczy, rzodkiewki i oliwek!

Wiosenne zmiany!
Przede wszystkim pamiętaj, aby na wiosnę ożywić nie tylko swój wygląd, ale i to, co kładziesz na talerzu – dla każdego w rodzinie. Zapomnij na chwilę o swoich przyzwyczajeniach i zamiast jak codziennie zjeść jabłko, a do obiadu podać utartą marchewkę, zaszalej z warzywami, owocami i sokami! Jak mówi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności – „Dzięki odpowiedniej kompozycji witamin komórki naszego organizmu są jednocześnie pobudzane do odnowy i chronione. Witaminami młodości są to przede wszystkim witaminy A i E. Ponadto po trudnym okresie zimowym nasz organizm często walczy z przeziębieniami, potrzebuje wielu składników, ale najbardziej witamin i składników mineralnych. Istotne znaczenie w budowaniu odporności mają witaminy C i A oraz składniki mineralne jak cynk, selen, żelazo”.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na nowatorskie zestawienie warzyw i owoców, postaw na ciekawe smaki soków, które mogą urozmaicić każdy posiłek. Warto sięgnąć po te smaki, których dotychczas nie próbowałaś lub zacząć przygotowywać miksy sokowe – jeden z ciekawszych to mieszanka soku bananowego z porzeczkowym.

Smacznej i zdrowej wiosny!

Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
  • witaminki dla chłopczyka i dziewczynki [0]
    Mareszka
    2010-02-10 12:10:38
    I ja postanowiłam wzmacniać się od środka i kupiłam sobie Plusssz Potas :) Przyznam ciężko mi utrzymać odpowiednią dietę, do tego dużo biegam (po mieście) często ćwiczę wiec uzupełnić witaminy powinnam już dawno.
Zobacz także
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Polecamy
Medytacja, rodzaje medytacji
Medytacja i jej rodzaje

Poznaj sposoby medytacji i jej skuteczność za pomocą kilku wskazówek.

umysł ścisły a umysł humanistyczny
Umysł ścisły a umysł humanistyczny - jak ten podział ma się do rzeczywistości?

Na temat umysłów ścisłych i humanistycznych powstało wiele stereotypów, które nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Polecamy
Ostatnio dodane
Dieta dla studentÃłw
Dieta dla studentów - jakie produkty wspierają pracę mózgu?

Wybierając odpowiednią żywność, możesz znacząco poprawić przyswajanie wiedzy.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?