Kasza manna z jagodamiSkładniki dla 2 osób:1 szklanka mleka
½ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki trzcinowego Cukru Królewskiego
½ laski wanilii
3 łyżki kaszy manny
masło do posmarowania foremek
Sos:200 g jagód
1 płaska łyżka trzcinowego Cukru Królewskiego
Przygotowanie:Do mleka wrzucam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, wsypuję kaszę i gotuję 5 minut, ciągle mieszając. Dolewam śmietankę i gotuję kolejne 5 minut. Wyjmuję laskę wanilii i dodaję trzcinowy Cukier Królewski. Kaszkę przelewam do foremek posmarowanych masłem i odstawiam do lodówki na 20 minut. Jagody posypuję trzcinowym Cukrem Królewskim i nakładam na porcję kaszki.
Przepis pochodzi z książki kulinarnej "Fajna babka, ale ciacho" autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja Szaciłło.
JJ/ip
Słowa kluczowe: kaszka manna, jagody, przepisy, kuchnia, kulinaria, monika mrozowska, książka kucharska, gwiazdy