Kluski bułczane
2008-02-29 22:00:23Jeżeli posiadamy kilka czerstwych bułek, możemy zrobić z nich bardzo smaczne i proste w przyrządzeniu kluski. Potrzebne nam będą:
- boczek
- cebula
- mąka
- bułki
- jajka
- sól
1. Na patelni smażymy boczek i cebulkę.
2. Bułki namaczamy w wodzie. Gdy będą miękkie odciskamy je i wrzucamy do miski.
3. Dodajemy jajka (ilość równa ilości bułek) i dosypujemy mąki (liczymy na szklanki – połowa ilości bułek). Mieszamy.
4. Dodajemy skwarki z cebulką i dalej zagniatamy. Doprawiamy solą.
5. Gdy całość będzie miała w miarę jednolitą konsystencję formujemy kluski i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 20 min.
Kluski podajemy z sosem – polecam pieczarkowy. Można dodać do ciasta natkę pietruszki lub koperek.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- boczek
- cebula
- mąka
- bułki
- jajka
- sól
1. Na patelni smażymy boczek i cebulkę.
2. Bułki namaczamy w wodzie. Gdy będą miękkie odciskamy je i wrzucamy do miski.
3. Dodajemy jajka (ilość równa ilości bułek) i dosypujemy mąki (liczymy na szklanki – połowa ilości bułek). Mieszamy.
4. Dodajemy skwarki z cebulką i dalej zagniatamy. Doprawiamy solą.
5. Gdy całość będzie miała w miarę jednolitą konsystencję formujemy kluski i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 20 min.
Kluski podajemy z sosem – polecam pieczarkowy. Można dodać do ciasta natkę pietruszki lub koperek.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne kluski bułczane